Главно Свијет

Лукашенко Литванији и Пољској: И не покушавајте да Бјелорусију баците на кољена –показаћу вам шта су санкције

ОЦИЈЕНИО ДА СУ ПРОТЕСТНЕ ОРГИЈЕ ПРИ КРАЈУ И ПОЗВАО БЈЕЛОРУСЕ ДА СЕ ПОСВЕТЕ ЕКОНОМИЈИ
  • Варшаву и Виљнус упозорио да ће – ако га приморају да затвори границе и ваздушни простор – до Русије и Кине стизати летећи изнад Балтика и Црног мора
  • Открио: да приходи од белоруског `теретног транзита` чине 30 одсто буџета Литваније и да је наложио влади да припреми преусмеравање извоза са заобилажењем литванских лука

АЛЕКСАНДАР Лукашенко је објавио да се протестне баханалије у његовој земљи ближе крају и позвао сународнике на обнову економије.

Предсједник Бјелорусије је ово рекао за вријеме радне посјете Орши, у Витебској области, гдје је посјетио приватну компанију за производњу сира Савушкин-Орша“. И додао:

„Више нема неизвјесности: улична оргијања се завршавају“.

Лукашенко је у Орши нагласио да у Бјелорусији не смије да постоји разлика између државних и приватних предузећа. Истакао је да у оба сектора треба да се  ефикасно ради са савременим технологијама.

Лукашенко је у Орши потврдио да је са Владимиром Путином постигао договор о рефинансирању дуга републике према Москви у износу од милијарду долара.

Државном врху сусједне Литваније је поручио да не покушава да плаши Минск санкцијама и обећао да ће на такав потез оштро одговорити:

Ако пређу црту,показаћемо им шта су санкције. Досад су Пољска и Литванија) преко и изнад наше територије ишле према Кини и Русији преко нас, а надаље ће да би трговали са Русијом – морати да лете изнад Балтика или Црног мора. А о убацивању преко нас у Русију производа које Русија држи под санкцијама – нека и не сањају. Показаћемо им шта су санкције!“

У наставку је рекао да су се земље које Минску пријете санкцијама „напиле и заборавиле шта је Бјелорусија“.

„Нека и не помишљају да могу да нас баце на кољена или да нас уплаше тенковима и ракетама. Још ћемо видјети ко се кога плаши. Показаћемо им шта су санкције. Наложио сам влади да поднесе предлог за преусмјеравање свих трговинских токова из литванских лука на друге. Па да видимо како ће да живе. Тридесет одсто литванског буџета чини наш теретни саобраћај кроз Литванију.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар