Glavno Svijet

Lukašenko Litvaniji i Poljskoj: I ne pokušavajte da Bjelorusiju bacite na koljena –pokazaću vam šta su sankcije

OCIJENIO DA SU PROTESTNE ORGIJE PRI KRAJU I POZVAO BJELORUSE DA SE POSVETE EKONOMIJI
  • Varšavu i Viljnus upozorio da će – ako ga primoraju da zatvori granice i vazdušni prostor – do Rusije i Kine stizati leteći iznad Baltika i Crnog mora
  • Otkrio: da prihodi od beloruskog `teretnog tranzita` čine 30 odsto budžeta Litvanije i da je naložio vladi da pripremi preusmeravanje izvoza sa zaobilaženjem litvanskih luka

ALEKSANDAR Lukašenko je objavio da se protestne bahanalije u njegovoj zemlji bliže kraju i pozvao sunarodnike na obnovu ekonomije.

Predsjednik Bjelorusije je ovo rekao za vrijeme radne posjete Orši, u Vitebskoj oblasti, gdje je posjetio privatnu kompaniju za proizvodnju sira Savuškin-Orša“. I dodao:

„Više nema neizvjesnosti: ulična orgijanja se završavaju“.

Lukašenko je u Orši naglasio da u Bjelorusiji ne smije da postoji razlika između državnih i privatnih preduzeća. Istakao je da u oba sektora treba da se  efikasno radi sa savremenim tehnologijama.

Lukašenko je u Orši potvrdio da je sa Vladimirom Putinom postigao dogovor o refinansiranju duga republike prema Moskvi u iznosu od milijardu dolara.

Državnom vrhu susjedne Litvanije je poručio da ne pokušava da plaši Minsk sankcijama i obećao da će na takav potez oštro odgovoriti:

Ako pređu crtu,pokazaćemo im šta su sankcije. Dosad su Poljska i Litvanija) preko i iznad naše teritorije išle prema Kini i Rusiji preko nas, a nadalje će da bi trgovali sa Rusijom – morati da lete iznad Baltika ili Crnog mora. A o ubacivanju preko nas u Rusiju proizvoda koje Rusija drži pod sankcijama – neka i ne sanjaju. Pokazaćemo im šta su sankcije!“

U nastavku je rekao da su se zemlje koje Minsku prijete sankcijama „napile i zaboravile šta je Bjelorusija“.

„Neka i ne pomišljaju da mogu da nas bace na koljena ili da nas uplaše tenkovima i raketama. Još ćemo vidjeti ko se koga plaši. Pokazaćemo im šta su sankcije. Naložio sam vladi da podnese predlog za preusmjeravanje svih trgovinskih tokova iz litvanskih luka na druge. Pa da vidimo kako će da žive. Trideset odsto litvanskog budžeta čini naš teretni saobraćaj kroz Litvaniju.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar