Главно Свијет

Маск престигао и Закерберга и Гејтса – од почетка 2020. богатији за 100 милијарди долара

ПОПЕО СЕ НА ДРУГО МЈЕСТО БЛУМБЕРГОВЕ ЛИСТЕ НАЈБОГАТАША – ИСПРЕД ЊЕГА ЈЕ САМО БЕЗОС
  • Три четвртине профита му доноси „Тесла која има највећу тржишну вриједност међу свим аутомобилским компанијама на свијету, која ће ове године испоручити до 500.000 електричних возила, док је годишња производња јапанске Тојоте око 10 милиона
  • Ова година је била добра за богаташе који су на Блумберговој листи јер су од јануара укупно зарадили 1,3 хиљаду милијарди долара

ОСНИВАЧ компанија Тесла моторс и Спејс екс (Space X) Илон Маск престигао је оснивача Мајкрософта Била Гејтса на Блумберговој листи милијардера и постао други најбогатији човек на свијету.

Маск је у јануару био на 35. мјесту, а пре само недјељу дана је претекао оснивача Фејсбука Марка Закерберга, који је био на трећем мјесту.

Овај 49-годишњи предузетник је сада одмах иза оснивача Амазона Џефа Безоса, преноси Гардијан.

Нето вриједност Масковог богатства се повећала са 7,2 милијарде долара на 127,9 милијарди, после пораста цјена дионица компаније Тесла. Од почетка године његово богатство се увећало за више од 100 милијарди долара, више од свих других на Блумберговој листи, која рангира 500 најбогатијих људи на свијету.

Акције Тесле су порасле пошто је прошле седмице одлучено да се та компанија уврсти у берзански индекс С&П 500 који обухвата водеће америчке компаније, чиме се тржишна вриједност те компаније приближила износу од 500 милијарди долара.

Три четвртине Масковог нето богатства долази од акција Тесле.

Тесла има највећу тржишну вриједност међу свим аутомобилским компанијама на свиjету, иако прави много мање возила. Очекује се да ће ове године испоручити до 500.000 електричних возила, док је годишња производња јапанског произвођача Тојота око 10 милиона.

Компанија за израду свемирских летjелица Спејс екс, чији је Маск такође оснивач, прошле седмице је послала четири астронаута у Међународну свемирску станицу својом ракетом Фалкон са капсулом Драгон, у складу са комерцијалним уговором са америчком свемирском агенцијом НАСА.

Спејс екс ће у наредном периоду лансирати и 60 сателита за широкопојасни интернет.

Гејтса, који је годинама био најбогатији на свijету, са првог мjеста склонио је Безос 2017. Гејтсово богатство процjењује се на 127,7 милијарди долара.

Марк Закерберг је са трећег мјеста пао на четврто, а ове седмице престигао га је и француски бизнисмен Бернар Арно, генерални директор највећег конгломерата луксузних брендова ЛВМХ.

Упркос пандемији корона вируса, која је довела да затварања фирми и губитка радних мjеста, ова година је била добра за богаташе који су на Блумберговој листи. Они су од јануара укупно зарадили 1,3 хиљаду милијарди долара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар