Главно Свијет

Моравјецки: Увођење евра је у Хрватској изазвало хаос – нећемо у еврозону у догледно вријеме

„ВЕЋ ИМАМО ИНФЛАЦИЈУ ОД 17 ОДСТО – УКИДАЊЕ ЗЛОТА БИ ТО САМО ПОГОРШАЛО“
  • Пољски премијер нагласио да би ниво прихода у Пољској требало да се приближи просјеку ЕУ прије него што земља уопште почне да размишља о усвајању евра

ПОЉСКИ премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да та земља не би требало да уведе евро као званичну валуту у догледној будућности јер је њено увођење у Хрватској изазвало „хаос“ и скок цијена животних трошкова.

Он је истакао да би замјена пољске државне валуте злота евром додатно погоршала инфлацију која је у Пољској већ на 17 одсто, преноси АП.

Моравјецки је рекао да чланица ЕУ Хрватска, која је од 1. јануара прешла на евро, пролази кроз „хаос“, као и да цијене у тој земљи достижу „превисоке“ нивое.

– Хаотично стање са цијенама у Хрватској треба да нам послужи као упозорење – рекао је Моравјецки и додао да би ниво прихода у Пољској требало да се приближи просјеку ЕУ прије него што земља уопште почне да размишља о усвајању евра.

АП подсјећа да су просјечне плате у Пољској тренутно мање од половине просјека ЕУ, и подсјећа да свих 27 земаља чланица у неком тренутку морају да усвоје валуту, али да не постоји одређен рок за то.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар