Главно Свијет

Њемачки посланик Александер Ној: НАТО се распада – то чекам раширених руку

​УВЈЕРЕН ЈЕ ДА ГРОБ ЗАПАДНОЈ ВОЈНОЈ АЛИЈАНСИ КОПАЈУ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ И ТУРСКА

ЊЕМАЧКИ парламентарац Александер Ној сагласио се са изјавом предсједника Макрона о кризи НАТО савеза, додавши да је распад тог пакта за њега добродошао.

„Сједињене Америчке Државе, заједно са Турском, копају гроб НАТО јер га експлоатишу искључиво у своју корист“, рекао је представник Леве странке Александер Ној, преноси Спутњик.

„Америка је донедавно тежила искључиво остварењу својих интереса, укључујући оно што су радили кроз НАТО, а већ неколико година сведоци смо да Турска прати тај тренд. НАТО се распада, и то дочекујем широм раширених руку“, додао је Ној.

Нојева изјава услиједила је скоро недјељу дана након што је предсједник Француске Емануел Макрон прогласио мождану смрт НАТО, алудирајући на непредвидивост и немогућност ослањана на САД, док је на мјесту предсједника Доналд Трамп.

Међутим, Макронова изјава наишла је на критику њемачке канцеларке Ангеле Меркел и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, који су критиковали предсједника Француске због употребе `драстичних ријечи`. Уједно су истакли да НАТО треба да остане главни стуб гаранције њемачке сигурности.

Упркос томе, изјава француског предсједника поново је покренула талас започет прошле године када су Макрон и Меркелова истакли значај постојања европске војске независне од САД и НАТО-а, како би била способна да сама себе брани.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар