Glavno Svijet

Pariz: Makron „smrću mozga NATO“ htio da Evropi otvori oči

„SAVRŠENO SMO SVESNI RIZIKA“ – REKAO JE ROJTERSU NEIMENOVANI FRANCUSKI ZVANIČNIK
  • Francuski zvaničnici kažu da je Makron samo rekao ono što je očigledno i da je prethodno Tramp doveo u pitanje američku posvećenost NATO nazivajući ga zastarjelim

GRUBA dijagnoza Emanuela Makrona da je NATO doživeo „moždanu smrt“ uznemirila je druge Evropljane, ali to je rizik na koji je francuski predsednik spreman kako bi ih to sprečilo da zatvaraju oči pred sve opasnijim svetom, objašnjavaju danas zvaničnici u Parizu.

Makron je u interjvuu za The Economist juče rekao da NATO upravo preživljava smrt mozga“, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

On je upozorio evropske članice NATO da se više ne mogu osloniti na SAD, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica Alijanse.

Iako je Makron dugo tražio od Evrope da razmišlja o sebi kao autonomnoj „suverenoj sili“, njegova sumorna ocena o 70-godišnjem NATO savezu, izazvala je snažne reakcije, a nemačka kancelarka Angela Merkel čak ju je nazvala previše „drastičnom“.

Ali, Makron (41) smatra da je neophodno da se neke stvari kažu otvoreno kako bi se Evropa protresla iz učmalosti pred NATO samit 4. decembra u Londonu.

„Savršeno smo svesni rizika“, rekao je neimenovani francuski zvaničnik za Rojters.

„Kad to tako kažete, neizbežno je da izazovete iritiranost, tenziju, ponekad i podele. To može u početku da povredi, ali ponekad postane osnova za buduće jedinstvo“, rekao je on.

Neke zemlje, dodao je, žele da gurnu pod tepih ono što se dešava u Siriji, a Pariz to smatra izuzetno opasnim.      

Francuski zvaničnici kažu da je Makron samo rekao ono što je očigledno i da je prethodno Tramp doveo u pitanje američku posvećenost NATO nazivajući ga „zastarelim“.

„Ideja je bila da se podstakne debata. Nije na nama da odlučimo dokle će ići. Nemamo unapred definisan plan“, rekao je jedan francuski zvaničnik.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar