Главно РС и матица

Тадић: Република Српска и ФБиХ једине имају надлежност да регулишу имовинска питања

„КО НИЈЕ ЗАДОВОЉАН ИМА ПРАВО ДА СЕ ОБРАТИ УСТАВНИМ СУДОВИМА РС И ФБиХ“
  • Огњен ТАДИЋ: Уставни суд БиХ са имовином нема никакве везе, јер по Дејтонском споразуму припада ентитетима, и неуставно је све што је до сада радио по овим питањима

ДEJТОНСКИМ мировним споразумом укинут је Устав Републике БиХ из 1993. године који је имао једно читаво поглавље под називом „Друштвено-економско уређење“, рекао је правник Огњен Тадић.

– Тиме су органи БиХ изгубили било какве надлежности за доношење имовинских закона. Споразум је верификовао стање ствари које је важило на дан његовог потписивања, а то значи Устав Републике Српске који садржи поглавље „Економско и социјално уређење“ на основу кога Република Српска има надлежности за доношење имовинских закона – истиче Тадић.

Како он додаје, ту се нема шта расправљати, нити се могу у органима БиХ предлагати такви закони без претходне сагласности ентитета о преносу надлежности.

– Република Српска и ФБиХ једине имају надлежност да регулишу ова питања, а свако ко није задовољан начином регулације има право да се обрати уставним судовима Републике Српске и ФБиХ. Уставни суд БиХ са свим тим нема везе и неуставно је све што је до сада радио по овим питањима – додаје Тадић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар