Главно Свијет

Турска авијација и артиљерија туку 16 курдских градова и насеља

ЕРДОГАН ОБЈАВИО ДА ЈЕ ОПЕРАЦИЈА „ИЗВОР МИРА“ ПОЧЕЛА И О ТОМЕ ОБАВИЈЕСТИО ПУТИНА
  • Реџеп Тајип ЕРДОГАН изјавио: „Циљ Турске је да уништи терористички коридор поред наше јужне границе и да обезбиједимо у региону... Сачуваћемо територијалну цјеловитост  Сирије и ослободити тај њен дио од  терориста. Операција је уперена против Радничке партије Курдистана и терористичке групације Исламска држава“
  • Турски F-16 атаковали су – као и јуче – курдске утврђене позиције око градова Рас-елјн и Тел-Абијад које су становници почели да напуштају. Најжешће је ипак ракетиран и бомбардован војни полигон сиријске армије Хошан који је од 2016-те под контролом Курда
  • У операцију укључено преко 200 борбених авиона, хеликоптера и дронова. Преостале америчке снаге у Сирији добиле наредбу  да не стају на страну Курда – ако би то могло испровоцирати сукоб са турским јединицама

РЕЏЕП Тајип Ердоган објавио је да је његова земља 9. октобра започела војну операцију у Сирији источно од Еуфрата.

Попут Американаца, овај турски удар на сиријске Курде, који су планирали да на сјевероистоку Сирије  створе своју државу под именом „Рожава“ или бар полудржаву (аутономију), назвао је „Извор мира“. И наставио:

„Циљ Турске је да уништи терористички коридор поред наше јужне границе и да обезбиједимо мир у региону... Сачуваћемо територијалну цјеловитост  Сирије и ослободити тај њен дио од  терориста. Операција је уперена против Радничке партије Курдистана и терористичке групације Исламска држава“.

Додао је да Анкара жели да елиминише терористичку претњу југу Турске и да формира зону безбједности за повратак сиријских избјеглица које се налазе у његовој земљи.

Војне операције су већ почеле. Очекивано: од авио-удара по курдским положајима.

Турски F-16 атаковали су – као и јуче – курдске утврђене позиције око градова Рас-елјн и Тел-Абијад који су становници почели да их напуштају.

Под ударом су и насеља ал-Маџрафа, ал-Машрафа и Харбат ал-Банат.

Најжешће је ипак ракетиран и бомбардован војни полигон сиријске армије Хошан који је од 2016-те под контролом Курда.

F-16 полијећу из авио-базе Дијарбакир.

Према непотврђеним информацијама, у операцију је укључено преко 200 турских борбених авиона, хеликоптера и дронова.

Турска тешка артиљерија туче курдске утврђене положаје. Највише утврђени штаб курдске бригаде код места Ајн-Иса који су током три посљедње године – све до повлачења – користили Американци.

Продор турских колопних и пешадијских снага почеће кад авијација и артиљерија разоре све што је испланирано

До 17 сати по локалном времену под ватром са земље или из ваздуха било је 16 курдских насеља и градова.

Гдје год могу, Курди пале старе аутомобилске гуме – да погоршају видљивост турској авијацији.

У Анкари је одјављено да је Ердоган телефонски обавијестио Владимира Путина о почетку операције „Извор мира“.

Преостале америчке снаге у Сирији добиле су наредбу да не стају на страну Курда – ако би то могло испровоцирати сукоб са турским јединицама.

Европска унија је јавно позвала Турску да прекине операцију и упозорила Анкару да неће плаћати за посљедице њених ратних дејстава.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi-turska-avijacija-i-artiljerija-tuku-polozaje-oko-16-kurdskih-gradova-i-naselja

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар