Glavno Svijet

Turska avijacija i artiljerija tuku 16 kurdskih gradova i naselja

ERDOGAN OBJAVIO DA JE OPERACIJA „IZVOR MIRA“ POČELA I O TOME OBAVIJESTIO PUTINA
  • Redžep Tajip ERDOGAN izjavio: „Cilj Turske je da uništi teroristički koridor pored naše južne granice i da obezbijedimo u regionu... Sačuvaćemo teritorijalnu cjelovitost  Sirije i osloboditi taj njen dio od  terorista. Operacija je uperena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke grupacije Islamska država“
  • Turski F-16 atakovali su – kao i juče – kurdske utvrđene pozicije oko gradova Ras-el-Ajn i Tel-Abijad koje su stanovnici počeli da napuštaju. Najžešće je ipak raketiran i bombardovan vojni poligon sirijske armije Hošan koji je od 2016-te pod kontrolom Kurda
  • U operaciju uključeno preko 200 borbenih aviona, helikoptera i dronova. Preostale američke snage u Siriji dobile naredbu  da ne staju na stranu Kurda – ako bi to moglo isprovocirati sukob sa turskim jedinicama

REDŽEP Tajip Erdogan objavio je da je njegova zemlja 9. oktobra započela vojnu operaciju u Siriji istočno od Eufrata.

Poput Amerikanaca, ovaj turski udar na sirijske Kurde, koji su planirali da na sjeveroistoku Sirije  stvore svoju državu pod imenom „Rožava“ ili bar poludržavu (autonomiju), nazvao je „Izvor mira“. I nastavio:

„Cilj Turske je da uništi teroristički koridor pored naše južne granice i da obezbijedimo mir u regionu... Sačuvaćemo teritorijalnu cjelovitost  Sirije i osloboditi taj njen dio od  terorista. Operacija je uperena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke grupacije Islamska država“.

Dodao je da Ankara želi da eliminiše terorističku pretnju jugu Turske i da formira zonu bezbjednosti za povratak sirijskih izbjeglica koje se nalaze u njegovoj zemlji.

Vojne operacije su već počele. Očekivano: od avio-udara po kurdskim položajima.

Turski F-16 atakovali su – kao i juče – kurdske utvrđene pozicije oko gradova Ras-el-Ajn i Tel-Abijad koji su stanovnici počeli da ih napuštaju.

Pod udarom su i naselja al-Marafa, al-Mašrafa i Harbat al-Banat.

Najžešće je ipak raketiran i bombardovan vojni poligon sirijske armije Hošan koji je od 2016-te pod kontrolom Kurda.

F-16 polijeću iz avio-baze Dijarbakir.

Prema nepotvrđenim informacijama, u operaciju je uključeno preko 200 turskih borbenih aviona, helikoptera i dronova.

Turska teška artiljerija tuče kurdske utvrđene položaje. Najviše utvrđeni štab kurdske brigade kod mesta Ajn-Isa koji su tokom tri posljednje godine – sve do povlačenja – koristili Amerikanci.

Prodor turskih kolopnih i pešadijskih snaga počeće kad avijacija i artiljerija razore sve što je isplanirano

Do 17 sati po lokalnom vremenu pod vatrom sa zemlje ili iz vazduha bilo je 16 kurdskih naselja i gradova.

Gdje god mogu, Kurdi pale stare automobilske gume – da pogoršaju vidljivost turskoj avijaciji.

U Ankari je odjavljeno da je Erdogan telefonski obavijestio Vladimira Putina o početku operacije „Izvor mira“.

Preostale američke snage u Siriji dobile su naredbu da ne staju na stranu Kurda – ako bi to moglo isprovocirati sukob sa turskim jedinicama.

Evropska unija je javno pozvala Tursku da prekine operaciju i upozorila Ankaru da neće plaćati za posljedice njenih ratnih dejstava.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi-turska-avijacija-i-artiljerija-tuku-polozaje-oko-16-kurdskih-gradova-i-naselja

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar