Одабрано Свијет

Манија гоњења: NATO предао Грчкој списак 50 „сумњивих бродова“ који се баве шпијунирањем у Егеју

НА СПИСКУ СУ И РИБАРСКИ И ТУРИСТИЧКИ БРОДОВИ, ИМА ЧАК И - ЈЕДРЕЊАКА
  • Грчки лист „Реал“ објавио да пакт тврди да на мети нису толико грчки војни објекти и активности колико “кретање Американаца који су Грчку и њене територије претворили у свој „војни полигон“

NATO је предао ратној морнарици Грчке и њеној обалској стржи списак са 50 „сумњивих бродова“ који се баве шпијунирањем у Егејском мору.

Ово је објавио грчки лист „Реал“ у тексту под насловом „шпијунске игре у Егејском мору“ и навео да је NATO прецизирао да међу `сумњивим` има и рибарских и туристичких бродова. И на савремени погон и једрењака.

Исти лист преноси да цијела та флота плови „ради прикупљања података“, али не само о грчким војним објектима и активностима, већ првенствено држи под присмотром“кретање Американаца које је у посљедње вријеме појачано у грчким територијалним водама“.

„Реал“ са своје стране примјећује да су се Сједињене Државе у водама око Грчке не само активирале него их и претвориле  у свој полигон:

„Грчко-амерички односи у војној сфери налазе се на свом врхунцу. И у преносном и у буквалном смислу. Прије неколико дана је продужен споразум двије земље о дислоцирању (америчких) беспилотних летелица MQ-9. Американци модернизују своју `флоту` дронова у бази код Ларисе и држе одатле на оку све, укључујући и Егејско море“.

„Реал“ у тексту наглашава да „амерички аналитички центри“ већ отворено доводе у питање „поузданост Турске као савезника и члана NATO“.

Турска оспорава припадност Грчкој цијелог низа егејских острва, а и сам Лозански споразум којим су утврђене поморске границе данашње Грчке.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар