Вијести РС и матица

Дачић: КиМ морало да напусти 210.280 Срба и других неалбанаца, а вратило се 12.707 – мање од два одсто

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ НА 74. ЗАСЈЕДАЊУ ИЗВРШНОГ КОМИТЕТА УНХЦР У ЖЕНЕВИ
  • „Стварање услова за проналажење трајних и одрживих решења за сва лица у расељењу, Република Србија третира као једно од кључних питања“

СА Косова и Метохије је, услед етничке мржње, 210.284 људи било приморано да напусти свој дом, од чега је највећи број Срба, као и других неалбанских заједница – Рома, Ашкалија и Горанаца, рекао је данас у Женеви министар спољних послова Ивица Дачић.

На 74. засједању Извршног Комитета УНХЦР-а, Дачић је навео да се, према подацима УНХЦР о добровољном невећинском повратку на Косово и Метохију, у јужну српску покрајину вратило свега 12.707 интерно расељених лица.

– Због бројних препрека, укључујући претње и насиље, одрживи повратак је још мањи и процењује се на испод два одсто – нагласио је шеф српске дипломатије, наводећи да је тако мали број повратника на Косово и Метохију разочаравајући.

Подсјетио је да је по резолуцији СБ УН 1244 из 1999. године, повратак расељених један од главних задатака међународног присуства и привремених институција самоуправе на Косову и Метохији.

Шеф српске дипломатије рекао је да интерно расељена лица у Србији нису у могућности да остваре своје основно право на слободан избор између локалне интеграције и одрживог повратка.

Разлог за то су што, како је рекао, на Косову и Метохији ни 20 година након успостављања међународног присуства, нису обезбијеђени услови за одржив повратак, у смислу неопходних гаранција личне и имовинске безбједности, владавине права, одсуства дискриминације и поштовања основних људских и грађанских права.

– Стварање услова за проналажење трајних и одрживих решења за сва лица у расељењу, Република Србија третира као једно од кључних питања од чијег решења зависи стабилизација прилика у региону. Подсећамо да се, уз посвећен рад на збрињавању расељених лица, не смеју занемарити њихова права која имају у месту порекла – навео је Дачић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар