Одабрано РС и матица

Павић: Закони које је донијела Скупштина РС су – државотворни акти

„ОВО УМНОГОМЕ ПОДСЈЕЋА НА СКУПШТИНУ СРПСКОГ НАРОДА ИЗ 1991.“
  • „Република Српска је урадила минумум, могла је да уради много више. Могла је да уради управо оно што су неки прижељкивали – да једнострано прогласи независност. Али, политичко руководство и цијели политички естаблишмент Републике Српске је реаговао управо довољно оштро, али не претерано”
  • “Српска је била приморана да овако одговори и заштити своје интересе. Одлично је што је врло брзо реаговала, уз апсолутно јединство свих политичких фактора, што је много јаче, него да је ове законе донијела владајућа коалиција, зато то даје још већу јачину овим законима”

ПОЛИТИКОЛОГ Александар Павић оцијенио је да је Народна скупштина Републике Српске донијела државотворне акте и да је цијели политички естаблишмент Српске реаговао довољно оштро, чврсто и промишљено на наметнуту одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка о допуни у Кривичном закону БиХ, којом се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

„Република Српска је урадила минумум, могла је да уради много више. Могла је да уради управо оно што су неки прижељкивали – да једнострано прогласи независност. Али, политичко руководство и цијели политички естаблишмент Републике Српске је реаговао управо довољно оштро, али не претерано”, рекао је Павић.

Он је оцијенио да је усвајање Закона о непримјењивости одлуке високог представника и увођење кривичне одговорност за повреду угледа Српске, био једини логичан одговор на буквалну агресију која је почела према Републици Српској Инцковим покушајем наметања закона.

“Српска је била приморана да овако одговори и заштити своје интересе. Одлично је што је врло брзо реаговала, уз апсолутно јединство свих политичких фактора, што је много јаче, него да је ове законе донијела владајућа коалиција, зато то даје још већу јачину овим законима”, рекао је Павић.

Он је истакао да то показује ријешеност Републике Српске не само да се успротиви самовољи сада већ самозваних високих представника, које не признаје ни Српска, ни Москва, ни Пекинг, него је то и изражена чврста политичка воља да се заштите грађани Српске, уз интегритет, територијални интегритет и независност.

“Тако да су ово практично државотворни акти”, нагласио је Павић.

Он је додао да ово у много чему подсјећа на прву скупштину српског народа у БиХ 1991. године, која је исто била принуђена да реагује на једностране акте самовоље против српског народа у БиХ.

“Исти је степен јединства и то врло охрабрује, само се сви надамо да ће то политичко јединство да потраје, јер је то једини рецепт у ово време, пошто су западне силе очигледно решиле да поново гурну и БиХ и цели регион у једну нову кризу”, каже он.

Павић је додао да је циљ допуна које је Инцко наметнуо у Кривични закон БиХ био да се испровоцира сукоб и да у то нема никакве сумње, те да је тај закон такав да производи ефекте.

“Када чујемо /Шефика/ Џаферовића, блиског сарадника муџахедина и муџахединских главосеча, када прети отворено да нико неће моћи да побегне од дуге руке закона, тиме су створени услови за инциденте да се људи хапсе. То је већ рецепт за, нећу да говорим о рату, али јесте за дестабилизацију”, навео је он.

Павић је оцијенио да је циљ Инцкове наметнуте одлуке био да се провоцирају реакције Српске, као што ће бити покушаји хапшења и привођења од стране СИПЕ.

“То ће бити нови покушаји провоцирања реакције /Републике Српске/. Ми смо сада ушли у једно минско поље и сваки потез мора да буде промишљен, али чврст и овде је, према мом мишљењу, нађена права равнотежа између чврстине и промишљености”, рекао је Павић Срни.

Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо потписивање петиције којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Народна скупштина Републике Српске данас је на посебној сједници по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар