РС и матица

Петковић: Противе се сједишту апелационог одјељења Суда БиХ у Бањалуци јер желе централизовану БиХ

УКАЗАО: ЖЕЛЕ ДА СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БУДУ У САРАЈЕВУ ИЛИ НЕПОСРЕДНО ОКО ЊЕГА
  • Адвокат Милан ПЕТКОВИЋ: Представници ЕУ у БиХ не могу да одређују гдје ће бити сједиште апелационог одјељења Суда БиХ. Република Српска има потпуно разумно образложење због чега тражи да буде у Бањалуци. Ако су жељели да помогну, онда су требали да савјетују своје партнере из бошњачких политичких странака да прихвате Бањалуку

АДВОКАТ Милан Петковић изјавио је данас да је очито да неко не жели да прихвати Бањалуку као град у којем ће бити сједиште апелационог одјељења Суда БиХ јер жели централизовану БиХ са свим институцијама у Сарајеву или надомак њега.

Он је указао да Бањалука нема ниједно сједиште правосудних институција БиХ.

– Сједиште Суда и Тужилаштва БиХ је у Сарајеву, затвора у Источном Сарајеву – не видимо никакав разлог због чега апелационо одјељење Суда БиХ не би било у Бањалуци. Било какво давање образложења није логично – рекао је Петковић.

Oн сматра да представници ЕУ у БиХ не могу да одређују гдје ће бити сједиште апелационог одјељења Суда БиХ, те да Република Српска има потпуно разумно образложење због чега тражи да буде у Бањалуци.

Он је рекао да, ако су жељели да помогну, онда су требали да савјетују своје партнере из бошњачких политичких странака да прихвате Бањалуку као сједиште у овом конкретном случају, те да нема потребе да се инсистира на Источном Сарајеву.

– Само сарајевским политичарима није Бањалука прихватљива, очито из анимозитета према Бањалуци који показују већ дуги низ година – изјавио је Петковић, који је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Петковић је рекао да саопштење Делегације ЕУ у БиХ, у којем су навели да су разочарани непостизањем компромиса политичких лидера у БиХ у вези са сједиштем апелационог одјељења Суда БиХ, ничему не доприноси.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да став Делегације ЕУ у БиХ у вези са сједиштем апелационог одјељења Суда БиХ потврђује да у БиХ не може бити разговора и договора све док неко споља намеће ставове, сврставајући се на једну страну.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар