Одабрано РС и матица

Вучић: Нису тачни извештаји који су о сукобу у Бањској стизали Белој кући

„НИСУ НАМ ПОТРЕБНИ РАТОВИ, ЖЕЛИМО ПОЈАЧАНО ПРИСУСТВО КФОРА НА СЕВЕРУ КиМ“
  • У интервјуу Си-Ен-Ен предсједник Србије рекао: Од доласка Куртија на власт 10 одсто је мање Срба на КиМ, а било је више од 420 напада на наш народ на северу КиМ
  • На питање да ли ће предати Милана Радоичића, Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људе који су починили кривична дјела: „Он је доступан, на нашој је територији и учинићемо шта треба“

ИЗВЈЕШТАЈИ који су стизали у Бијелу кућу о дешавањима у Бањској нису тачни, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић за Си-Ен-Ен.

– Пре неколико дана имали смо мање од 8.400, данас имамо 4.400 људи у тој зони што је уобичајено – рекао је Вучић у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Вучић је објаснио да је 2001. године потписан аранжман са НАТО о приступу Копненој зони безбедности.

– Договорено је да је користимо без икаквих ограничења. Увек смо слушали наше партнере о деескалацији ситуације. Не требају нам ратови, ми желимо веће присуство Кфора, посебно на северу Косова и Метохије. То је један од начина на који би се повећала безбедност српског народа на КиМ – казао је он.

Вучић је нагласио да није ни подигнута борбена готовост српске војске у близини административне линије.

– Србија је последња земља којој су били потребни инциденти на Косову и Метохији због динамике дијалога. Сви су виели да је Србија била конструктиван партнер, а друга страна није урадила ништа, већ постепено етничко чишћење – истакао је Вучић.

Он је указао на нападе на српске цивиле и на смањење броја српског становништва на Косову и Метохији од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини.

– Од доласка Куртија на власт 10 одсто је мање Срба на КиМ, а било је више од 420 напада на наш народ на северу КиМ – напоменуо је Вучић.

На питање да ли ће предати Милана Радоичића, Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људе који су починили кривична дјела.

– Он је доступан, на нашој је територији и учинићемо шта треба – рекао је он.

Додао је да он говори о коријену проблема, а то је да су Срби жељели да се заштите.

– Ја не браним, већ осуђујем убиство полицајца, али Срби су хапшени без оптужница, избацивани из кућа, ЗСО није формирана још од 2013. године, албански режим то не жели да спроведе у дело – рекао је

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар