РС и матица

Вучић: Преговараћемо у Бриселу, а проблеми се нагомилавају

НАЈАВИО ПОЈЕФТИЊЕЊЕ ОСНОВНИХ ПРОИЗВОДА КОЈИ ЋЕ НОСИТИ ОЗНАКУ „БОЉА ЦЕНА“
  • Александар ВУЧИЋ: На северу само у последњих годину дана имамо 41 тзв. ескалаторни потез, што значи да су 41 пут у својим потезима готово директно покушали да изазову сукобе на северу покрајине. Имамо 15 напада на српску децу и директних покушаја да се спречи фуинкционисање здравстевног система Србије, заустављање и одузимање робе из кола хитне помоћи до директних напада на раднике здравствених служби, 56 напада на верске објекте
  • Нагласио да у владајућој коалицији постоји расположење да се изађе у сусрет захтјевима опозиције за одржавањем избора и да ће разговори о томе почети крајем септембра: „Важно је да покажемо да смо спремни да поштујемо вољу бившег режима, мислим да је то изузетна ствар за будућност Србије“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је рекао, поводом предстојећих преговора у Бриселу на високом нивоу, да се проблеми нагомилавају.

– Ми у среду или у четвртак идемо у Брисел на разговоре са приштинском делегацијом, то је за нас обавеза зато што смо увек сматрали да је дијалог једини начин како се проблеми решавају, а проблеми се нагомилавају – каже Вучић.

Он је подсјетио да су само дан пошто је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да очекује и значајне консултације за било какве акције КБС-а и косовске полиције које би могле да утичу на безбједоносно окружење на сјеверу КиМ, албански полицајци су упали у фабрику „Иво Лола Рибар“ у Зубином Потоку.

– И то је била још једна њихова жеља да докажу како у њиховој сили нема граница и како могу да чине све што хоће – рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео и да је Приштина наставила са хапшењем Срба и то за нека стара кривична дјела од још прије три и четири године и истакао да је од доласка Аљбина Куртија на власт забиљежен 41 напад на Србе.

– На северу само у последњих годину дана имамо 41 тзв. ескалаторни потез, што значи да су 41 пут у својим потезима готово директно покушали да изазову сукобе на северу покрајине. Имамо 15 напада на српску дјецу и директних покушаја да се спречи фуинкционисање здравстевног система Србије, заустављање и одузимање робе из кола хитне помоћи до директних напада на раднике здравствених служби, 56 напада на верске објекте – рекао је Вучић.

Нагласио је да у владајућој коалицији постоји расположење да се изађе у сусрет захтјевима опозиције за одржавањем избора и да ће разговори о томе почети након састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу 14. септембра и Генералне скупштине Уједињених нација од 19. до 26. септембра.

Најавио је да ће након тога бити одржани састанци прво са представницима странака на власти, које ће замолити да се размотре, како је рекао, сви захтјеви и пријетње бившег режима.

– Послије тих разговора, пошто је ту важна и улога предсједника Републике, јер је Уставом случајно прописано да председник Републике на образложен предлог владе расписује изборе, у складу с Уставом ћу донети одлуку – поручио је Вучић.

Оцијенио је да је то важно за демократију у Србији.

– Важно је да покажемо да смо спремни да поштујемо вољу бившег режима, мислим да је то једна изванредна порука и нашем становништву да код нас права мањина и њихови захтјеви морају да се поштују и да је то изузетна ствар за будућност Србије – рекао је Вучић.

Навео је да је постигнут договор са произвођачима и трговцима да се од сриједе снизе цијене у продавницама, у свим малопродајним ланцима, за 20 основних производа.

– (Министра трговине Томислава) Момировића сам молио да заједничким напорима са произвођачима и трговцима покушамо да урадимо одређене ствари и захвалан сам свима и приозвођачима и трговцима и министарству – рекао је Вучић.

Он је, показујући корпу са тим производима, објаснио да су то проивзводи који ће бити означени логом – „Боља цена“.

Истакао је да је ријеч о великом појефтињењу цијена основних производа.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар