РС и матица

Вучић: Српска није геноцидна творевина, створио је српски народ да би био слободан

ПОСЈЕТИЋЕ 4. АВГУСТА СА ДОДИКОМ ПЕТРОВАЧКУ ЦЕСТУ – ГДЈЕ СУ СРПСКЕ ИЗБЈЕГЛИЦЕ ДВА ПУТА БОМБАРДОВАНЕ
  • Предсједник Србије нагласио да се не стиди због доласка у Бањалуку и Приједор на заједничко обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцијиОлуја„. И додао: „Спремни смо да говоримо о злочинима над другим становништвом али се плашим да нико није спреман да саслуша било шта о злочинима над Србима“

У РЕПУБЛИКУ Српску идем да обиљежимо страшан злочин етничког чишћења српског народа у хрватској акцијиОлуја“ – рекао је Александар Вучић за ТВ Прва.

Република Српска није геноцидна творевина већ је настала вољом и жељом српског народа да оформи свој ентитет у којем би могли слободно да се осећајуизјавио је Вучић.

Додао је да Србија подржава Дејтонски споразум и све што је у складу са тим споразумом и договором три конститутивна народа.

Вучић каже да се не стиди због доласка у Бањалуку и Приједор на заједничко обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцијиОлуја„.

Спремни смо да говоримо о злочинима над другим становништвом али се плашим да нико није спреман да саслуша било шта о злочинима над Србима, поручује Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да ће заједно са предсједником Србије Александрим Вучићем посјетити Петровачку цесту 4. августа, гдје је колона српских избјеглица бомбардована и у Другом свјетском рату, као и у акцијиОлуја„, гдје ће положити вијенце.

АкцијаОлујапочела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВОа на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацимаВеритаса„, токомОлујепротјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. годинеОлујуоквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар