Скупштина РС

Чубриловић: Све је видљивије да без Народне скупштине Српске нема одлука у БиХ

ОДРЖАЋЕ ДВИЈЕ ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ – О АГРЕМАНУ АМБАСАДОРУ ЊЕМАЧКЕ И ЗАКОНУ О ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ
  • Предсједник НС РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: “Српски члан Предсједништва дао је значај могућности (да НС РС штити витални национални интерес) и користио је скоро сваку прилику да Народна скупштина изнесе свој став. Тиме је Република Српска постала јако видљива и на политичкој сцени, али и у процесу одлучивања. Постала је фактор, истина и многима сметња и трн у оку”

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће скупштински Колегијум разматрати сутра термин одржавања и приједлог дневног реда двије посебне сједнице – једне на захтјев српског члана Прeдсједништва БиХ Милорада Додика, а друге на захтјев Владе Републике Српске ради доношења новог закона о легализацији.

Чубриловић је рекао да је Додик ставио вето на једну од одлука Предсједништва БиХ, док је Влада Српске поднијела захтјев за одржавање посебне сједнице ради доношења новог закона о легализацији, те да ће ту наћи и два закона из области социјале.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је захтјев за одржавање посебне сједнице Народне скупштине на којој би посланици требало да се изјасне о његовој изјави о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ, која је усвојена без консензуса на ванредној сједници Предсједништва БиХ, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Он је истакао да је заказивањем посебних сједница у протеклом четворогодишњем мандату Народна скупштина Српске добила димензију коју јој гарантује Дејтонски споразум, а то је да без њеног става нема одлука у БиХ.

“Српски члан Предсједништва дао је значај тој могућности и користио је скоро сваку прилику да Народна скупштина изнесе свој став. Тиме је Република Српска постала јако видљива и на политичкој сцени, али и у процесу одлучивања. Постала је фактор, истина и многима сметња и трн у оку”, рекао је Чубриловић за РТРС.

Он је истакао да је то право које Народној скупштини даје Дејтонски споразум тешко изборено током рата, али и након рата у БиХ када је припреман мировни споразум уз велико залагање, али и познавање међународних правних прилика домаћих експерата да Српска кроз институцију Народне скупштине има такву врсту заштите.

Чубриловић је оцијенио да није било једноставно радити у протеклом времену које је било обиљежено сталним притисцимa и пријетњом санкцијама и казнама.

“Мислим да је Народна скупштина Републике Српске сваки пут на адекватан начин одговорила”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да је већ традиционално Народна скупштина Српске једини парламент у БиХ који у потпуности остварује своју законску улогу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар