Скупштина РС

Народне скупштине Српске и Србије усвојиле Закон о заштити српског језика и ћирилице

У БАЊАЛУЦИ ЗА ЗАКОН ГЛАСАЛО 70 ПОСЛАНИКА – САМО ДВА СУ БИЛА ПРОТИВ
  • Владе Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембра, као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. На дан када је прије 103 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт
  • Милорад ДОДИК: У прошлим временима било јњ тешко борити се и заштитити ћирилицу и језик српског народаДанас Република Српска изгледа другачије, ослобођена је многих ствари. То је нешто што многима не годи

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма чији је циљ заштита и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног насљеђа.

На посебној сједници НС РС за Закон је гласало 70 посланика, два су била против, а уздржаних није било.

Суштинске одредбе имаће позитиван утицај на културу, јер доношење Закона подстиче, не само заштиту и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног насљеђа, већ и осигурава његово преношење будућим генерацијама у изворном облику и ширење сазнања о његовим вриједностима.

Закон ће имати позитиван утицај и на образовање јер подстиче на правилно изражавање, познавање и правилну употребу језика српског народа и ћириличног писма.

Након гласања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је посебну сједницу.

И Скупштина Србије усвојила је данас Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма.

Србија и Република Српска обиљежавају данас Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Владе Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембра, на дан када је прије 103 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је данас историјски дан, те да је поносан што припада генерацији политичара који су учествовали у његовом креирању.

Додик је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празник Србије и Српске, те подсјетио да је прошле године обиљежен у складу са ванредним околностима због пандемије вируса корона.

– Зато смо ове године одлучили да то буде свечаније. Дебата о заштити српског језика и ћирилице траје кроз историју, увијек је била присутна и никада није престајала – рекао је Додик у обраћању на посебној скупштинској сјединци о Приједлогу закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Он је навео и да је усвајање овог закон отварање дебате, којој ће се враћати, те анализирати законска рјешења и усавршавати их.

– Увијек ћемо тежити да све промјене до којих дођемо кроз ту дебату буду усклађено са Србијом – рекао је Додик.

Он је подсјетио да се у прошлим временима било тешко борити се и заштитити ћирилицу и језик српског народа, те да је доласком на мјесто предсједника Владе Српске, био неко ко се супротставио странцима, али и свима који су ту тему стваљали по страни.

– Данас Република Српска изгледа другачије, ослобођена је многих ствари. То је нешто што многима не годи – рекао је Додик

Он сматра да је то резултат демократичности и зрелости садашње власти, која је зато спремна да расправља о овом закону.

Додик каже да данашњи дан тражи додатно достојанство, те напоменуо да доношење закона о заштити језика српског народа и ћириличног писма није ни на какав начин усмјерно против људи других националности који живе у Српској.

– Спреман сам да то доказујем на сваки могући начин. У том погледу смо свјесни да права која су регулисана Дејтонским споразумом припадају ентитетима, односно кантонима, а то је право на образовање и здравствену заштиту – рекао је Додик.

Истакао је да су економска кретања у Српској евидентна, те да су у порасту и БДП и покривеност увоза извозом у односу на вријеме када је он ушао у власт.

– Данас је просјечна плата око 510 евра и биљежимо стопе раста које су готово међу највећим у региону, с обзиром на то да Српска није туристичка дестинација – рекао је Додик.

Он је напоменуо да се успјех власти мјери оним што је оставила иза себе, те да садашња има бројне реализоване капиталне пројекте, као што су болнице, ауто-путеви, школе, објеката у локалним заједницама различитих намјена, али и низ оних који су у току или су плану.

– То су егзактне ствари које се виде, јер се свакодневно морате доказивати – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар