Скупштина РС

Вишковић: Нећемо одустати од мирне и легалне борбе за интересе Српске

ОБРАЋАЊЕ НА ПОСЕБНОЈ СЈЕДНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Одговор на Шмита је систематичност и дословна примјена Дејтонског споразума, што Република Српска ради годинама
  • Потребно је да се више него икад окупимо када неко са стране покушава да угрози Републику Српску, да заузмемо одбрамбени положај и да престане да буде важно ко на којој страни Парламента сједи

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је све теже водити институционалну и правну борбу против неког ко не бира средства да би дошао до свог циља.

Вишковић је у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске поручио да ће свака одлука Републике Спске бити одмјерена и усмјерена ка циљу да грађани не осјте негативни утицај свих дешавања.

– Нећемо одустати од мирне и легалне борбе за интересе Републике Српске – рекао је Вишковић.

Премијер Српске је нагласио да је Република Српска изложена бројним притисцима – суди се предсједнику Српске Милораду Додику, њена имована постала је плијен нелегитимног странца Кристијана Шмита и поједних центара моћи из Сарајева, креирају се безбједносни изазови како би се пољуљало повјерење у републичке институције, а посљедњих дана изражен је и притисак на финансијске институције у виду блокаде рачуна лица која се налазе на листи америчких санкција.

Вишковић је истакао да је циљ ових притисака и синхронизованих удара дестабилизација Републике Српске.

– Шта је одговор на незаконито поступање? Одговор је међународно право које се, колико год до сад било гажено, мора појавити. Одговор на Шмита је систематичност и дословна примјена Дејтонског споразума, што Република Српска ради годинама – рекао је премијер.

Вишковић је указао на потребу окупљања свих снага у Српској када неко са стране покушава да угрози Републику.

– Потребно је да се више него икад окупимо када неко са стране покушава да угрози Републику Српску, да заузмемо одбрамбени положај и да престане да буде важно ко на којој страни Парламента сједи – рекао је Вишковић.

Он је рекао да је БиХ добила преговарачки статус са ЕУ искључиво због Републике Српске и њених представника, али да нема будућност уколико се настави мијешање страног фактора у унутрашња питања.

– Недопустиво је да у земљи која је на путу ка ЕУ, постоји нелегитимни странац који намеће законе – поручио је Вишковић.

Он је истакао да Шмит својим нелегалним дјеловањем урушава безбједносну и економску ситуацију и да је креатор кризе у БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар