Странке

Ковачевић: Опозиција у тоталном помрачењу ума тврди да је изборни закон Српске „уставни пуч“

ЛИДЕР СДС МИЛАН МИЛИЧЕВИЋ: ПОДРЖАЋЕМО СВАКИ ДЕМОКРАТСКИ ДОНЕСЕНИ ИЗБОРНИ ЗАКОН
  • Указао да је Устав БиХ одредио и омогућио да БиХ спроводи изборе само за ниво БиХ, дакле, за Представничким дом Парламентарне скупштине и за Предсједништво БиХ, а да и сам Изборни закон БиХ у Члану 1.1 то потврђује и даље каже да само одређује принципе за одржавање избора на осталим нивоима
  • Радован КОВАЧЕВИЋ: То значи да су Република Српска и њена Републичка изборна комисија у ствари надлежне да организују изборе за локалне заједнице, за Народну скупштину Републике Српске и предсједника Републике Српске, али и за Дом народа Парламентарне скупштине за који Устав БиХ каже да делегате из Српске бира Народна скупштина РС

ИЗЈАВА представника опозиције из Републике Српске да је жеља Српске да у складу са Уставом БиХ усвоји свој изборни закон и да сама на својој територији организује изборе из своје надлежности у ствари уставни пуч – представља тотално помрачење ума, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је Устав БиХ одредио и омогућио да БиХ спроводи изборе за ниво БиХ, дакле, за Представничким дом Парламентарне скупштине и за Предсједништво БиХ, а да и сам Изборни закон БиХ у Члану 1.1 то потврђује и даље каже да само одређује принципе за одржавање избора на осталим нивоима.

– То нам све потпуно јасно указује на то да је Република Српска и њена Републичка изборна комисија у ствари надлежна да организује изборе за локалне заједнице, за Народну скупштину Републике Српске, предсједника Републике Српске, али и за Дом народа Парламентарне скупштине за који Устав БиХ каже да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске – указао је Ковачевић.

Он је рекао да сваки нормалан човјек у Републици Српској тренутно не може да вјерује и не може да се не запита зар је могуће да представници опозиције из Републике Српске радије желе да са СДА и са Кристијаном Шмитом уређују закон на нивоу БиХ иако задире у надлежности Републике Српске, него да то раде у својој Републици Српској, штитећи своје уставне надлежности и то са представницима већинске воље народа и грађана из Републике Српске.

– Оно што је исто тако битно јесте да постоји воља да изборни закон Републике Српске буде најмодернији изборни закон у Европи, да се у потпуности заштити интегритет избора и да се обезбиједи испољавање слободне воље грађана Републике Српске. И ту је исто тако и те како потребна опозиција да би заједно изабрали најадекватније људе у Републичку изборну комисију, али и да би обезбиједили убједљиво најбоље изборне услове који ће одговарати свим учесницима на изборима у Републици Српској – нагласио је Ковачевић.

Предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је да је ова странка за техничке измјене изборног закона и да ће подржати сваки демократски донесен изборни закон који ће одмах од наредних локалних избора омогућити заштиту сваког гласа и спријечити изборну корупцију.

Предсједник Покрета за правду и ред Небојша Вукановић рекао је да је уставни пуч намјера Српске да донесе свој изборни закон и сама организује изборе на својој тероторији у складу са уставним надлежностима.

У понедјељак, 8. јануара, требало би да буде одржан састанак са свим предсједницима парламентарних странака да одговорно разговарају о изборном закону Српске и начину на који се Српска може заштитити властитим законом, што су одбили лидери странака опозиционог блока.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар