Странке

Потписана изјава о заштити имовине Српске са планом дјеловања органа РС и њених представника на нивоу БиХ

ПРИПРЕМА СЕ И ОДЛУКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС О ПОВЛАЧЕЊУ СРПСКИХ СУДИЈА ИЗ УСТАВНОГ СУДА БиХ
  • Предсједник РС МИлорад ДОДИК: Документ је у суштини остао исти, као што је представљено прије неколико дана. Све политичке партије које су присуствовале претходном састанку, изузев СДС-а, су потписале акт. Српска несумњиво овим планом улази у процес јачања својих утврђених надлежности које је имала по Дејтонском споразуму
  • У изјави наведено да ће Република Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ и политичких представника из Федерације БиХ према Републици Српској
  • Усаглашено да политичке странке неће учествовати у расправи о овој теми у Парламентарној скупштини БиХ

ПРЕДСТАВНИЦИ парламентарних странака потписали су данас у Бањалуци изјаву о заштити имовине, односно план дјеловања органа у Републици Српској и представника Српске у заједничким институцијама БиХ, рекао је данас предсједник Српске Милорад Додик након састанка у Бањалуци.

Изјава је потписана на састанку у Бањалуци којем су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри и представници Српске у заједничким институцијама.

На састанку су били и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак и НДП-а Бојан Шапурић.

Састанку се нису одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред.

Додик је истакао да изјава, односно план активности садржи 21 закључак и одржава поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, али и једнако фаворизује права Српске добијена овим споразумом.

– Документ је у суштини остао исти, као што је представљено прије неколико дана. Све политичке партије које су присуствовале претходном састанку, изузев СДС-а, су потписале акт. Српска несумњиво овим планом улази у процес јачања својих утврђених надлежности које је имала по Дејтонском споразуму – рекао је Додик.

Он је истакао и да Уставни суд није штитио Устав БиХ, већ га је разградио, злоупотребљавајући своју улогу.

– У сриједу имамо сједницу НСРС гдје ћемо позвати судије Уставног суда БиХ из Републике Српске да напусте своје позиције – рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да би у сриједу требало да буде одржана сједница Парламента Српске на којој ће бити донесена одлука о позиву судији Уставног суда БиХ из Српске да поднесе оставку.

Предсједник НПС Дарко Бањац рекао је да потписани документ има два циља – очување Дејтонског споразума и заштита Републике Српске.

– Удар на имовину Републике Српске је парадокс. БиХ је створена из два ентитета, Републике Српске и ФБиХ, који су унијели своју имовину у заједничку државу – истакао је Бањац.

Предсједник СП Петар Ђокић рекао је да ће Српска и њени представници политички дјеловати како би сачували Дејтонски споразум и имовину.

Данашњем састанку претходио је састанак одржан у петак у Палати Републике на иницијативу предсједника Српске, након што су бошњачки политички представници потписали изјаву о будућем дјеловању када је ријеч о имовини.

У изјави је наведено да ће Република Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ и политичких представника из Федерације БиХ према Републици Српској.

Усаглашено је да политичке странке неће учествовати у расправи о овој теми у Парламентарној скупштини БиХ. Припрема се и одлука о повлачењу српских судија из Уставног суда БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар