Свијет

Кривокапић: Ментор ми није ни Београд, ни Русија, ни Амфилохије, не знам зашто је Ђукановић битан Западу

О ПРИЗНАЊУ КОСОВА*: „НОВА ВЛАДА – ДОК ЈЕ У ПОВОЈУ – НЕЋЕ ПРАВИТИ ЕГЗИБИЦИЈЕ“
  • Ако је потписан уговор са НАТО, ми смо спремни да поштујемо све што је договорено и што представља интерес тог великог Атлантског савеза. Потписали смо споразум који је обавезујући и који није мртво слово на папиру, него управо гаранција онога што Запад од нас очекује
  • На тврдње да је проблем у томе што Српска православна црква негира постојање црногорског идентитета и Црне Горе као државе, Кривокапић наглашава да је апсолутно тачно да Срби који живе у Црној Гори нису пали с неба и да нису дошли из неких других крајева

ЛИДЕР коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић изјавио је да нема ментора ни у Београду, ни у Русији и да му ментор није ни митрополит  Српске православне цркве Амфилохије.

У интервјуу за Дојче веле, Кривокапић је рекао да су три коалиције које су у збиру освојиле тијесну већину у парламенту на изборима 30. августа потписале споразум који је гарант да ће нова влада Црне Горе задржати прозападни курс.

„Ако је потписан уговор са НАТО, ми смо спремни да поштујемо све што је договорено и што представља интерес тог великог Атлантског савеза. Потписали смо споразум који је обавезујући и који није мртво слово на папиру, него управо гаранција онога што Запад од нас очекује“, казао је Кривокапић.

Поводом односа према независности Косова, Кривокапић је рекао да нова црногорска влада, „док је у повоју, неће правити никакву егзибицију у било ком смјеру, него ће се окренути ка унутрашњим проблемима“ земље.

О писању њемачких листова да је предсједник Србије Александар Вучић побједу његове коалиције представио као своју и да ће Београд убудуће на Црну Гору имати исти утицај као на Србе у БиХ, Кривокапић је навео да га „не интересују ставови појединих лидера који покушавају сваку ситуацију да прикажу као своју побједу“.

„Ово је побједа црногорског народа који је јасно исказао шта жели. Ми желимо помирење по свим основама са свима и не можемо ми да угрозимо никога“, казао је.

Кривокапић, који се помиње као могући наредни премијер, рекао је да извјесни кругови „спинују невјероватну поруку“ да је једини човјек стабилности на просторима Црне Горе њен дугогодишњи лидер Мило Ђукановић, актуелни предсједник државе, и да то „нико од грађана не може да прихвати као праву мјеру истине“.

Он је казао и да „не би волио да се бави нагађањима и хипотезама“ око тога да би Запад, уколико његова влада направи само један корак у погрешном смјеру, поново могао да стане на страну Ђукановића.

„Мислим да је то нешто што ја не умијем да препознам, зашто је господин Ђукановић толико битан Западу. Ако сте задужени код одређених кругова, онда ви имате и обавезе према њима. Ја немам никакво задужење, немам ни ментора, нити у Београду, нити у Русији, а ментор ми није ни његово правосвештенство митрополит Амфилохије“, навео је Кривокапић.

Говорећи о Закону о слободи вјероисповијести, који је подстакао вишемесечне протесте у црногорским градовима, Кривокапић је оцијенио да држава треба да буде гарант добрих односа, а не стварања подјела.

„И то је највећа подјела у последњих 75 година која се десила у Црној Гори, а која је ипак достојанствено и мирно завршена“, навео је.

На тврдње да је проблем у томе што Српска православна црква негира постојање црногорског идентитета и Црне Горе као државе, Кривокапић одговара да је „апсолутно тачно да Срби који живе у Црној Гори нису пали с неба и да нису дошли из неких других крајева“.

„Исто тако негативно доживљавам да неко каже да је матица Срба Србија. То је, чини ми се, један тренутак који је неко искористио и желио да се постави као заштитник интереса појединачних групација“, рекао је Кривокапић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар