Свијет

Мандић: Залажем се за нову владу без Кривокапића који је на путу без повратка

СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ РЕЗОЛУЦИЈОМ О СРЕБРЕНИЦИ ПРЕСУДИЛА СРБИМА КАКО НИ ХАГ НИЈЕ
  • Један од лидера Демократског фронта Андрија МАНДИЋ: Црна Гора је одабрана као платформа за усвајање једне овакве резолуције са којом ће сад “трчати“ од парламента до парламента широм Западног Балкана тражећи да буде усвојен истовјетни текст. Црна Гора је и раније коришћена за сличне операције, нарочито када се признавала лажна држава Косово
  • Посјетивши да су коалиционе странке након избора постигле чврст договор да нико неће сарађивати да ДПС-ом, Мандић је нагласио: „Тада смо рекли да ДПС треба да буде демонтиран и њен предсједник смијењен са места предсједника Црне Горе, да буде уклоњена дубока држава коју персонификује ДПС… Тада се није могло ни претпоставити да ће Кривокапић очигледно направити неке тајне дилове са ДПС-ом. Како претпостављам, у неким страним амбасадама, што је велика издаја“
  • Мандић је позвао коалиционе партнере на ресетовање односа и нови договор за нову већину: „Ако не будемо  могли да то учинимо, онда ћемо формирати прелазну владу, прилагодити изборно законодавство и спровести попис становништва, а потом и нове изборе

JЕДАН од лидера владајућег Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је данас за Танјуг да је Скупштина Црне Горе усвајањем резолуције о Сребреници пресудила српском народу на начин како то није учинио ни хашки суд.

– Ријеч геноцид ушла је у скупштинску резолуцију у којој се српски народ проглашава геноцидним. Ни парламент БиХ није донио овакву резолуцију нити је у БиХ било условљавања, као што је било условљавања за Демократски фронт да не уђе у владу – каже Мандић.

Истиче и да је Црна Гора одабрана као платформа да усвоји једну овакву резолуцију са којом ће сад “трчати“ од парламента до парламента широм Западног Балкана тражећи да буде усвојен истовјетни текст.

– Црна Гора је и раније коришћена за сличне операције, када се признавала лажна држава Косово, али и низ других радњи које су биле против већинске воље грађана. Неко је процијенио да се са једном малом државом може радити шта год се жели… Успјели смо да се организујемо и да на прави начин дефинишемо наш положај. Ружно је да сада ту снагу и идеју, национални дух и оданост нашој православној цркви тако багателишемо и уђемо у било какву трговину којом би поништили то што смо урадили – нагласио је Мандић.

Подсјетио је да је у самој Сребреници данас на власти коалиција српске странке (СНСД) и Бошњака.

– Ни Бошњаци ни Срби нису помишљали да условљавају једни друге, али у Црној Гори је било условљавања Демократског фронта након 30. августа – рекао је Мандић.

Оно што је, према његовим ријечима, било чудно је да су људи који дијеле политичка, идеолошка и национална увјерења ДФ-а то снажно подржавали вјерујући да ће искључивањем српских аутентичних политичара из власти наводно обезбиједити и дати довољно маневарског простора Здравку Кривокапићу.

Мандић истиче да је Кривокапић, како каже, био упоришна тачка за неког ко је процијенио да он никада неће издати и да ће увијек стајати уз своју цркву.

Због свега тога, каже, Кривокапић је од једног анонимног човјека постао носилац листе За будућност Црне Горе на парламентарним изборима, а потом и премијер.

– Али, када се све гради на трошном материјалу и на слабој тачки ослонца читава национална прича није неко изненађење … – јасан је Мандић.

Говорећи о смијењеном министру Владимиру Лепосавићу, Мандић каже да треба да служи на част што није пристао да крене путем којим је кренуо његов премијер.

– Министар нас је обрадовао, показао је да заступа истину и није био спреман на оно на шта је био спреман Кривокапић и поједини министри у влади који се представљају као одани Цркви – казао је Мандић.

Он сматра да је у Црној Гори на делу велика издаја и криза владе и криза парламента.

Он као могућност изласка из тренутне ситуације види или формирање нове владе или прелазне владе и нове изборе.

Према његовим речима, Демократски фронт ће тражити нови коалициони договор и новог премијера или нове изборе.

Појашњавајући најаву посланика Славена Радуновића да ће ДФ бојкотовати надаље парламент, Мандић каже да у Скупштини Црне Горе више не постоји парламентарна већина.

Сада је, каже, потребно ресетовати односе на дан након прошлогодишњих парламентарниих избора, односно дан послије 30. августа.

Истакао је да премијер Здравко Кривокапић, лидер Демократа Алекса Бечић и УРА Дритан Абазовић сада праве договоре са Милом Ђукановићем и његовим ДПС-ом, чији је тродеценијски режим поражен на тим изборима и то на, како је рекао, темама које дубоко дијеле Црну Гору.

Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић (Фото: skupstina.me/И. Шљиванчанин)

– Резолуцију о Сребреници каква је синоћ изгласана у црногорском парламенту нема ни БиХ, она је на штету српског народа и Републике Српске – каже Мандић.

Демократски фронт, додао је, позвао је коалиционе партнере на ресетовање односа и нови договор за нову већину.

– Ако не будемо то могли да учинимо, онда ћемо формирати прелазну владу, прилагодити изборно законодавство и спровести попис становништва, а потом и нове изборе – рекао је Мандић за Танјуг.

Послије свега, каже, јасно је, зашто Кривокапић није хтео да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом.

Од тада, истиче, премијер нема подршку Демократског фронта.

Лично се, истиче, залаже за нову владу без Кривокапића, како би, како каже, вратили повјерење народу.

Подсјетио је да су коалиционе странке након избора постигле чврст договор да нико неће сарађивати да ДПС-ом.

– Ми смо тада рекли да ДПС треба да буде демонтиран, њен предсједник смијењен са места предсједника Црне Горе, да буде уклоњена дубока држава коју персонификује ДПС – рекао је Мандић.

Истакао је да се тада није могло ни претпостављали да ће Кривокапић очигледно направити неке тајне дилове са ДПС-ом, како претпоставља, у неким страним амбасадама, што је „велика издаја“.

Кривокапић је, истакао је Мандић, кренуо путем без повратка.

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић смијењен је у Скупштини Црне Горе, која је синоћ већином гласова усвојила и резолуцију о Сребреници, на приједлог опозиционе Бошњачке странке.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар