Свијет

Путин Западу: Не прелазите црвене линије! Уводимо у наоружање „Сармат“, „Циркон“…

ПРОТИВНИЦИМА СВОЈЕ ЗЕМЉЕ ПОРУЧИО: ОДГОВОР РУСИЈЕ БИЋЕ БРЗ И ЖЕСТОК – КАЈАЋЕТЕ СЕ КАО НИКАД
  • „Претходних дана се догодио директни покушај организовања државног удара у Бјелорусији са убиством предсједника те земље. Али, чак ни тако флагрантне акције не наилазе на осуду такозваног колективног Запада. Сви се праве да се уопште ништа не дешава
  • У неким земљама уведен је гадан обичај да се из било ког разлога, а најчешће без икаквог разлога, окомљују на Русију. То им је као нека нова врста спорта. Ми се у вези са тим понашамо крајње уздржано, чак скромно – да будем искрен. Јер, често уопште не одговарамо не само на непријатељске поступке, већ ни на отворене дрскости“
  • „Русија не жели да спаљује мостове. Али, ако неко нашу добру намјеру схвата као равнодушност или слабост па сам намјерава да спали или чак минира мостове, требало би да зна да ће одговор Русије бити асиметричан, брз и жесток“
  • До 2024. године ће удио модерног наоружања и опреме у нашој војсци бити готово 76 процената – што је врло добар показатељ – а у нуклеарној тријади ће већ ове године премашити 88 одсто. Најновији ракетни системи Авангард са међуконтиненталним дометом и ласерски борбени системи Пересвет већ су у приправности, а први пук, потпуно опремљен интерконтиненталним балистичким ракетама Сармат, почеће борбено дежурство крајем 2022. године. У блиској будућности у употребу ћемо увести и хиперсоничне ракете Циркон“

ВЛАДИМИР Путин је упозорио водеће Земље Запада да не прелазе „црвене линије“ јер ће услиједити брз и жесток одговор Русије. Такав да ће се због учињеног кајати као што претходно нису никада и ни због чега.

Руски предсједник је то учинио за вријеме  годишњег обраћања Федералној скупштини Русије чији су се посланици и сенатори окупили у главној дворани изложбеног центра „Мањеж“.

Очекивано, прво је говорио о „мјесецима епидемије“ и развојним циљевима земље.

Рекавши, поред осталог: „Морамо имати поуздан штит на плану биолошке безбједности. У случају нове опасне инфекције, Русија мора бити спремна да у року од четири дана створи ефикасне системе за тестирање и што је прије могуће сопствену вакцину.

Говорећи о односима РФ са свијетом, прво је указао да сви у свијету као да су се већ навикли на праксу политички мотивисаних, незаконитих санкција у економији и на грубе покушаје једних да силом наметну своју вољу другима. Па наставио:

„Данас та пракса прераста у нешто много опасније. Претходних дана се догодио директни покушај организовања државног удара у Бјелорусији са убиством предсједника те земље. Али, чак ни тако флагрантне акције не наилазе на осуду такозваног колективног Запада. Сви се праве да се уопште ништа не дешава. Међутим, на овом плану су све границе су већ пређене. Ухапшени учесници завјере су признали да су припремали блокаду Минска и потпуно искључење читавог електроенергетског система главног града Бјелорусије! Шта би се догодило да је заиста дошло до покушаја државног удара у Бјелорусији? Колико људи би настрадало? Каква би била судбина Бјелорусије? Нико о томе не размишља! Исто као што нико није размишљао о судбини Украјине када је у тој земљи извршен пуч.

Руски лидер је посебно нагласио да не престају непријатељске акције против Русије: У неким земљама уведен је гадан обичај да се из било ког разлога, а најчешће без икаквог разлога, окомљују на Русију. То им је као нека нова врста спорта. Ми се у вези са тим понашамо крајње уздржано, чак скромно – да будем искрен. Јер, често уопште не одговарамо не само на непријатељске поступке, већ ни на отворене дрскости“.

Позицију и држање своје земље Путин је додатно разјаснио овако:

Желимо да имамо добре односе са свим учесницима међународних односа иако се неки  без икаквог разлога окомљују на Русију. Све је као код Киплинга: око Ширкана се увијају они мањи који би да му се додворе. А ми уистину желимо добре односе чак и са онима са којима се у посљедње вријеме, најблаже речено, не развијају. Русија не жели да спаљује мостове. Али, ако неко нашу добру намјеру схвата као равнодушност или слабост па сам намјерава да спали или чак минира мостове, требало би да зна да ће одговор Русије бити асиметричан, брз и жесток“.

Путин је „организаторима евентуалних  провокација против темељних интереса безбједности Русије“ поручио да ће зажалити због онога што учине како се дуго ни због чега другог нису кајали. И напоменуо:

„Надам се да никоме неће пасти на памет да пређе такозвану црвену линију у односима са Русијом. А гдје ће се то догодити, ми ћемо у сваком конкретном случају сами одредити. Уосталом, ми настављамо да усавршавамо и квалитативно јачамо своје Оружане снаге. До 2024. године ће удио модерног наоружања и опреме у нашој војсци бити готово 76 процената – што је врло добар показатељ – а у нуклеарној тријади ће већ ове године премашити 88 одсто.

Предсједник РФ је у наставку још открио и прецизирао:

Најновији ракетни системи Авангард са међуконтиненталним дометом и ласерски борбени системи Пересвет већ су у приправности, а први пук, потпуно опремљен интерконтиненталним балистичким ракетама Сармат, почеће борбено дежурство крајем 2022. године. Повећавамо и број јуришних авиона са хиперсоничном ракетом Кинжал, бродова опремљених хиперсоничним оружјем високе прецизности  – ракетама Кинжал и Калибар. У блиској будућности у употребу ћемо увести и хиперсоничне ракете Циркон“.

Истакао је да „у складу са плановима“ протиче рад на борбеним системима „Посејдон, Буревестник“ и још неким. И додао:

„Свим партнерима предлажемо договор о једначини безбједности за све и закључивање споразума који би – поред  традиционалног стратешког наоружања – укључили и сво офанзивно и одбрамбено оружје које је у стању да рјешава стратешке задатке“.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар