Главно Свијет

Војтех: Чешка може да се спрема за повратак у нормалан живот

ПРАГ ТВРДИ ДА НИЈЕ САМО СПРИЈЕЧИО НЕКОНТРОЛИСАНО ШИРЕЊЕ ЗАРАЗЕ
  • Министар здравља Адам ВОЈТЕХ:  „Још неко вријеме живот неће бити нормалан. И када будемо укидали рестрикције, увијек ће протећи неко време између два корака. Са одређеним размаком или маскама ћемо живјети још неколико недјеља, чак мјесеци

ЧЕШКИ министар здравља Адам Војтех саопштио је, на основу најновијих података и модела развоја епидемије вируса корона, да је Чешка успјела да спријечи најгоре, зауставила је неконтролисано ширење заразе и може зато да се спрема за повратак у нормалан живот

Чешка је успјела да спријечи најгоре и то се по бројевима види.

„Успјели смо да зауставимо неконтролисано ширење болести COVID-19 и можемо да се припремамо за постепени контролисани повратак у нормални живот“,  казао је министар здравља Војтех на конференцији за новинаре у Прагу.

Министар је рекао да број репродукције, који означава колико је још људи заразио један обољели од вируса корона сада у Чешкој износи око један, док је прије увођења рестриктивних мјера 16. марта и почетка масовног тестирања и слања у самоизолацију износио 2,64.

„Још неко вријеме живот неће бити нормалан. И када будемо укидали рестрикције увијек ће протећи неко време између два корака. Са одређеним размаком или маскама ћемо живјети још неколико недјеља, чак мјесеци. Не можемо себи да допустимо да оно што смо до сада урадили бацимо у смеће“, рекао је Војтех.

Разлог за овакав оптимизам чешким стручњацима чијим одлукама се руководи влада дају нови модели процена по којима ће крајем априла у Чешкој бити око 10.600 људи код којих је потврђен тестом вирус корона, док је претходни модел у најгорој варијанти говорио да ће их бити преко 14.000, иако ни то не би био проблем за чешко здравство.

„Морталитет у Чешкој је и даље веома мали. Али, људи ће и даље умирати. Већина жртава је у дубокој старости. Узроке где је Ковид-19 имао утицај на смрт можемо да установимо са сигурношћу тек касније. Болест нам не повећава број људи у болницама, напротив дневни број хоспитализованих пацијената је исти. Хоспитализација је потребна за око 13 до 15 одсто заражених“, казао је шеф Института за информације и статистику у здравству Ладислав Душек.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар