Вијести

АСРС: Борићемо се против ревизије историје, али и тражити оно што нам по закону припада

НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ СТВАРАОЦИМА НИКАДА НИСУ ОПРОСТИЛИ ШТО СУ СТВОРИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ
  • Поводом харанге преко БН телевизије: Неки заступају тезу наших непријатеља који управо тврде да је Република Српска створена у рату, додајући да су је створили злочинци претходно разбивши међународно признату државу БиХ
  • Истина је да су 9. јануара 1992. године српски посланици, скупа са члановима предсједништва и члановима владе, али уз свесрдну помоћ огромног броја Срба на нижим нивоима власти, прогласили и створили Српску Републику БиХ. Проглашење је учинило цивилно политичко крило нашег Отаџбинског покрета јер тада Војска Републике Српске није ни постојала!
  • Да би се лакше разумјела величина дјела које су створили Ствараоци најбоље је питати представнике друга два народа у БиХ шта би дали да имају своју националну државу
  • Ствараоци све досад ни једну конвертибилну марку нису добили Разлог зашто су били заборављени у протеклих 23 године није нехат него „неизречена“ забрана да се Ствараоци и спомињу а не да им се исплате накнаде на које су имали право. Ствараоци су само помињани на Хашком суду или на судовима у БиХ

АСОЦИЈАЦИЈА „Ствараоци Републике Српске“ се обратила у више наврата јавности, посебно уредништву БН телевизије поводом харанге која се на тој телевизији води против првих посланика, првих чланова владе и првих чланова предсједништва.

Пошто је на дјелу покушај грубе ревизије историје желимо да јавност упознамо са истином о Захтјеву АСРС:

Нећемо елаборисати све неодмјерене квалификације које су пласиране у јавности. Остављамо гледаоцима да донесу суд. Коментарисаћемо само опасну тезу која се све чешће пласира у јавности.

Та теза је да су борци, а не посланици првог сазива створили Републику Српску. Циљ је, вјерујемо несвјесно, да се направи раскол између Стваралаца и Борачке организације. У том расколу АСРС неће учествовати, али ради часних припадника борачке организације и осталих грађана Републике Српске желимо да изнесемо истину:

1. Нема ни једног члана Асоцијације који деградира улогу бораца Републике Српске. Напротив, снажно се боримо за афирмацију наше војске, која нажалост више не постоји, а која се може поредити са славном српском војском која је 1918. године ослободила Србију и све Јужне Словене.

Међутим, независно од предње чињенице, тврдња да су борци створили Републику Српску једноставно није тачна и дубоко је штетна за Републику Српску и наш народ. Ти коментатори, не вјерујем да то раде намјерно, уствари заступају тезу наших непријатеља који управо тврде да је Република Српска створена у рату, додајући да су је створили злочинци претходно разбивши међународно признату државу БиХ.

2. Та теорија је била, поред осталог, један од аргумената на Уставном суду БиХ да нам се оспори Дан републике 9. јануар.

3. А да нису у праву наши непријатељи, а ни појединци који мисле да се историја пријетњама и уцјенама може написати, говоре општепознате сљедеће чињенице:

3.1 Двадесет четвртог октобра 1991. године српски посланици из Скупштине БиХ су као политички одговор на прегласавање и мајоризацију српског народа основали Скупштину Српског народа у БиХ.

3.2. Деветог јануара 1992. године су исти ти посланици, скупа са члановима предсједништва и члановима владе, али уз свесрдну помоћ огромног броја Срба на нижим нивоима власти, прогласили и створили Српску Републику БиХ.

3.3. Проглашење је учинило цивилно политичко крило нашег Отаџбинског покрета јер тада Војска Републике Српске није ни постојала!

3.4. Цивилно политичко крило – Ствараоци касније су организовали и одбрану српског народа. Све је то било у времену од 9. јануара па до 12. маја кад су ти исти посланици донијели Закон о војсци и створили ВРС.

3.5. Дванаестог маја 1992. године, кад је основана Војска Републике Српске, један дио српског народа је ушао у састав војске, да с пушком брани створену државу, а други је наставио да се политичким средствима бори да Република Српска опстане.

3.6. На дан формирања Војске, Војсци је предата слободна територија величине близу 70% БиХ.

3.7. Ово су историјске чињенице које су у функцији одбране од фалсификата да је Република Српска створена у рату и да су је створили, по ријечима наших непријатеља, зликовци због чега је треба укинути.

4. Колики је значај српског цивилно политичког крила, односно Стваралаца, говори историјска чињеница да су у току рата на све три стране у БиХ постојали борци и цивилнополитичка крила и на све три стране борци су одбранили, сачували или освојили неку територију, зависно на којој страни су били, а само наше цивилно политичко крило -Ствараоци створило је националну државу -Републику Српску. И да би лакше разумјели величину дјела које су створили Ствараоци најбоље је питати представнике друга два народа у БиХ шта би дали да имају своју националну државу.

5. Највећи број бораца су часни људи, али морају „прочешљати“ своје редове и одстранити квази борце којима су данас новци најважнији. Они, квази борци, не само да желе да прекроје историју него су и против права Првих посланика, чланова прве владе и чланова предсједништва, да им по Закону из 1996. године буде дато оно што им припада.

6. Умјесто њима, обраћамо се часним борцима да затраже информацију гдје се троше годишња издвајања за борачку популацију за која је бивши министар Миленко Савановић у интервјуу у Гласу Српске рекао: „Само у раздобљу од 2006. до 2016. године издвојено је за борачку популацију 1,5 милијарди КМ, односно само за једну, 2012. годину 221 милион КМ.

7. За цијело ово вријеме, а и касније, ни једну конвертибилну марку Ствараоци нису добили зато је некоректна изјава, чак и неких бивших старјешина да Ствараоци хоће борцима да узму нешто што им припада и да траже исплату басносновне накнаде.

8. Разлог зашто су били заборављени Ствараоци у протеклих 23 године није нехат него „неизречена“ забрана да се Ствараоци и спомињу а не да им се исплате накнаде на које су имали право. Ствараоци су само помињани на Хашком суду или на судовима у БиХ.

9. АСРС ће се борити свим расположивим средствима против ревизије историје и никад неће умањити значај наше војске. Такође, бориће се да Ствараоцима буде надокнађено оно што им по Закону припада.

10. На крају, једна порука свима онима који, надамо се само због неинформисаности, заступају став да је улога Стваралаца била мала и неважна, да данас у миру донесу неку одлуку сличну оној из 1991. г. и спроведу вољу српског народа, ако им та воља није позната радо ћемо им дати информацију.

11. Знамо да то не могу, за такву одлуку, мање треба мудрости и памети а више храбрости, а они храброст имају само да нападају оне којима наши непријатељи никад нису опростили што су створили Републику Српску.

Кооринациони одбор АСРС

1. Момчило Крајишник

2. Војислав Максимовић

3. Драган Мићић

4. Божидар Вучуревић

5. Слободан Бијелић

6. Петра Марковић

7. Јово Космајац

8. Стеван Медић

9. Милан Нинковић

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар