Вијести Свијет

Ердоган: Мехмед Освајач био је лидер и православних хришћана

НА ИСТИ ТАС ЈОШ ДОДАО: И МИ ИМАМО РИМСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ

ПРЕДСЈЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је султан Мехмед Освајач (освајач Цариграда 1453. године) био лидер и владар православних хришћана, наводи лист „Скаи.гр“.

У свом обраћању партијским чиновницима, он је нагласио да ће „џамија Аја Софија бити отворена за јавност, као што су то Плава џамија и Сулејманија“.

Ердоан је навео да је „султан Мехмед Освајач био лидер православних, он им је био владар… И ми имамо римску православну цркву. Аја Софија је била џамија, затим претворена у музеј и сад је поново постала џамија“.

Ердоган је потписао 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године, да се ова светиња претвори у музеј.

Прва муслиманска молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Аја Софија је споменик свјетске културне баштине и многе земље свијета су апеловале на Турску да не учини оно што је урадила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског свијета и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом вијеку за вријеме визнатијског цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године, када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овој богомољи.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар