Вијести

Мањача ће постати центар и класичног и адреналинског и авантуристичког туризма

ГРАДИЋЕ СЕ ВИКЕНД-НАСЕЉА, ХОТЕЛИ И ТЕРЕНИ ЗА СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈУ
  • Створиће се услови и за бициклизам, параглајдинг, планински рели, џипијаде… У понуди ће бити и манастири и „Ћопићева кућа“

НА ПРОСТОРУ Мањаче код Бањалуке у плану је развој планинског, зимског те авантуристичког туризма – изјавила је данас директорка бањалучке Туристичке организације Ирена Радојевић.

Како је додала, тај јединствени иновативни пројект нуди развој модерних туристичких и спортских капацитета, те нових пословних модела уз очување поменутог простора са својим руралним обиљежјима.

Након представљања пројекта „Мањача као туристичко – рекреативни комплекс“, Радојевић је указала да би се тај простор, који је од Бањалуке удаљен 22 километра, могао искористити за екстремне спортове, бициклизам, параглајдинг, планински рели, џипијаде…

„Реализацијом тог пројекта отварају се могућности за сеоски туризам, лов и риболов те здравствени, манифестациони, рекреативно-спортски туризам, у оквиру којег се могу организовати едукативни кампови“, нагласила је она.

За туристе би, казала је, било занимљиво и да посјете већ постојеће објекте на простору Мањаче, као што је „Ћопићева кућа“, као и околни манастири.

Радојевић је указала на бенефите које би имала Бањалука разноврснијом понудом, али и стварањем инфраструктурних погодности за развој руралног, рекреатиног, адреналинског те пораст викенд туризма, као и бројне друге могућности у комплексу Мањаче.

Представници градског Центра за развој пољопривреде и села истакли да је су на платоу Мањаче планирана изградња викенд насеља, хотела, спортских терена и других пратећих објеката, с циљем да се тај простор искористи за развој цијеле регије.

На том локалитету се налазе велико и мало језеро, неколико понорница, а обилује пропланцима и стазама кроз шумовити дио предјела.

Реализацијом пројекта требало би да постане атрактивно градско излетиште.

Пројект је резултат сарадње бањалучког Центра за развој пољопривреде и села, Туристичке организације и Градске развојне агенције, чији представници су нагласили да су најзначајнији циљеви пројекта „Мањача као туристичко-рекреативни комплекс“ заштита природних ресурса и унапређење постојеће инфраструктуре.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар