Вијести

Насљедник Хашког трибунала одобрио Караџићу да наступи не почетку „жалбеног претреса“

ПРИСУТНИ ЋЕ БИТИ И АДВОКАТИ ПРВОГ ПРЕДСЈЕДНИКА РС – ПИТЕР РОБИНСОН И КЕЈТ ГИБСОН

МЕЂУНАРОДНИ резидуални механизам за кривичне трибунале, који је наслиједио Хашки трибунал, одобрио је првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да се обрати током жалбеног претреса који је заказан за 23. и 24. април.

У саопштењу се наводи да је у интересу правде да Караџићу буде одобрено да се обрати пред Жалбеним вијећем и изнесе аргументе, као и да Тужилаштво није уложило приговор.

У саопштењу се подсјећа да Жалбено вијеће има дискреционо право да, осим правним заступницима, одобри обраћање и особи која је поднијела жалбу.

Жалбени претрес заказан је за 23. и 24. април у Хагу. Караџић ће се обратити Вијећу у присуству својих правних заступника Питера Робинсона и Кејт Гибсон.

Радован Караџић уложио је у децембру 2016. године жалбу Хашком трибуналу на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора „због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године“.

Караџић је у поднеску од 5. јануара затражио од Жалбеног вијећа да му дозволи да учествује у жалбеном претресу заједно са својим правним заступницима.

Караџић је осуђен у марту 2016. године.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар