Вијести

Отказано предавање Кормак и Вигемарка на Економском у Бањалуци – не интересује студенте

БОЈКОТ ЈЕ И РЕАКЦИЈА СТУДЕНАТА НА АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ ЊИХОВОМ ПРОФЕСОРУ НИКОЛИ ШПИРИЋУ
  • Продекан за наставу бањалучког Економског факултета Саша ПЕТКОВИЋ: „Морали смо да откажемо предавање из простог разлога што не можемо обезбиједити довољно присуство студената, с обзиром на то да су у јеку испитни рокови. Студенти дођу, полажу испите и одлазе кући. Не можемо им ми наредити да дођу на предавање. Предложили смо да предавање буде организовано у октобру уколико они буду заинтересовани“

ПРЕДАВАЊЕ које је амбасадор САД у БиХ Морин Кормак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк требало да одрже студентима Економског факултета Универзитета у Бањалуци отказано је због незаинтересованости студената, потврђено је Срни у руководству овог факултета.

Предавање је требало да буде одржано сутра, али је отказано послије сазнања да студенти нису заинтересовани да му присуствују.

Продекан за наставу бањалучког Економског факултета Саша Петковић потврдио је Срни да је предавање отказано.

„Морали смо да откажемо предавање из простог разлога што не можемо обезбиједити довољно присуство студената, с обзиром на то да су у јеку испитни рокови. Студенти дођу, полажу испите и одлазе кући. Не можемо им ми наредити да дођу на предавање. Предложили смо да предавање буде организовано у октобру уколико они буду заинтересовани“, истакао је Петковић.

Он је подсјетио да је предавање начелно договорено у августу, а дефинитивно потврђено прошле седмице.

Саговорник Срне са Економског факултета каже да за многе професоре није изненађење да студенти нису заинтересовани за предавање Кормакове.

„Не може се из ове приче искључити чињеница да су САД увеле санкције професору Економског факултета Николи Шпирићу који је изузетно цијењен и међу студентима и међу колегама и стога је јасно да уколико за њега нема мјеста у Америци, ни студенти не желе америчког амбасадора на факултету. Осим тога, студенти су између испита и америчког амбасадора јасно одабрали шта им је приоритет“, рекао је један од професора Економског факултета.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је раније Срни да су санкције које су САД увеле Шпирићу својеврсна пресуда без суђења и да је та одлука антидемократска и антиамеричка, те да представља директно мијешање Америке у предизборну кампању која је у току у БиХ.

САД су 10. септембра увеле санкције Шпирићу, а из Стејт департмента је тада саопштено да је та одлука донесена „због његове умијешаности у корупцију“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар