Вијести Вјере

Порфирије: Покајање је нераскидиво повезано са Царством небеским

ПАТРИЈАРХ БЕСЈЕДИО У ЦРКВИ СВ. АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ У БЕОГРАДУ
  • Нагласио да покајање ни у којем случају нема никакве везе са обичним психолошким стањима у којима се човјек може наћи када дође до спознаје да је учинио неки гријех

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да вјерни народ треба непрестано да живи у атмосфери покајања, посебно током поста, те да су Божије заповијести свима разумљиве и да се не може десити да људи нису свјесни гријеха онда када погријеше.

– Покајање је, као што знамо из речи Јеванђеља, нешто што је нераскидиво повезано са Царством небеским, то значи са спасењем – рекао је патријарх Порфирије у бесједи у Цркви Светог Александра Невског у Београду гдје је Његово преосвештенство епископ ремезијански Стефан служио Литургију преосвећених дарова.

Патријарх српски је поручио да покајање ни у којем случају нема никакве везе са обичним психолошким стањима у којима се човјек може наћи када дође до спознаје да је учинио неки гријех.

– Таква психолошка стања можда могу понекад бити увод у истинску Тајну покајања. Ми смо најчешће у том психолошком стању гриже савести онда када погрешимо, јасно нам је да смо чинили грех јер су заповести Божије недвосмислене – навео је патријарх српски.

Он је додао да су Божије заповести подстицајне, треба да буду покретачи духовног живота, а не ограничење, преноси Телевизија Храм.

Патријарх је навео да када људи поступају супротно Божјим заповијестима долази до осјећања промашаја, осјећање празнине.

– Јавља се грижа савести јер немамо довољно одлучности и духовне снаге да истински свој промашај, грех прихватимо као своје стање и да се Господу отворимо. Уместо тога осећамо грижу савести и негде у себи мислимо или да смо помало и имали право или да то и није тако страшно или да смо ми заправо бољи од онога што смо учинили – истакао је патријарх српски.

Послије Литургије преосвећених дарова извршена је и Света тајна исповијести свештенства Првог београдског намјесништва.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар