Вијести

Савчић: Тужилаштво БиХ има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске

ПРЕДСЈЕДНИК БОРС: ОПТУЖНИЦА ЈЕ ОДМАЗДА – МИ СЕ САМО БРАНИЛИ, ИМАМ ЗА СВЈЕДОКЕ И ХОЛАНЂАНЕ
  • Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске, због наводног  „помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници“

ПРЕДСЈЕДНИК Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић оцјењује да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ, које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске (ВРС).

„Други предсједник БОРС-а је у кратком року потпуно невин стављен на стуб срама. То је покушај криминализовања цијеле ВРС, што је опасна намјера Тужилаштва БиХ“, изјавио је Савчић Срни.

Он је нагласио да овакву одлуку сматра одмаздом због тога што је инсистирао на утврђивању истине о догађајима из протеклог рата и на томе да кривци стварно одговарају за оно што су учинили.

Савчић је увјерен да ће, ако се уђе у судски поступак, овај предмет завршити ослобађајућом пресудом.

„Изненађује ме низак ниво свијести и професионализма поступајућег тужиоца јер је ријеч о потпуно измишљеном догађају, који се није десио онако како је тамо представљан. Оно што се десило је општепознато и потпуно у складу са нормама међународног ратног права са постојећим конвенцијама, и чак и изнад тога“, истакао је Савчић.

Он каже да има свједоке који су били присутни поред снага ВРС које су биле нападнуте.

„Ми никога нисмо нападали и угрожавали. Ми смо се бранили. Имамо за свједоке и представнике холандског батаљона Унпрофора који су се код нас склонили усљед напада који је услиједио на наш објекат и касарну“, појаснио је Савчић.

Он наводи да подизање оптужнице против њега оставља горак укус, вјероватно и због чињенице да је био ангажован у тиму одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, чега се, како каже, никада не би одрекао.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Савчића, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, због, како је наведено, „помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар