Вјере

Јоаникије: Мојим устоличењем на Цетињу одбрањена је Црна Гора

„СВЕ ДОГАЂА У СКЛАДУ СА БОЖИЈИМ РИЈЕЧИМА: НОВО ВИНО У МЈЕХОВЕ НОВЕ“

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да је инсистирањем на цетињском устоличењу одбрањена држава Црна Гора и оцијенио да она иде напријед “у складу са Његошевим аманетом”.

Црна Гора иде напријед, ка Христу, ка побједи добра над злом, ка васкрсењу љубави. У складу са Божијим ријечима: ‘Ново вино у мјехове нове’. То је у складу са Његошевим аманетом Црној Гори. Бог ће помоћи да тако буде”, рекао је Јоаникије за београдску „Политику“.

Тврди и да је “подршка представника бивше власти и садашњег предсједника Црне Горе изгредницима на Цетињу, приземна и кратковида злоупотреба законитог вјерског чина у политичке сврхе.”

Како је казао, политичари су ти који су били спремни и да „закрве најрођенију браћу“.

“Ако неко пита да ли је црква виновник немира, да ли је она узроковала сукобе неким својим инсистирањем – ја одговарам: наше црквено устоличење и мјесто одржавања спада у људска и вјерска права загарантована Уставом ове земље и свим релевантним међународним конвенцијама, а блокада пута и напад на полицију је нешто што санкционишу закони свих демократских земаља. Увјерен сам да смо инсистирањем на цетињском устоличењу управо бранили и одбранили државу Црну Гору и њен поредак”, поручује Јоаникије.

Он је истакао и да дешавања на Цетињу, нису бацила сјенку на, како га је назвао, свечани чин устоличења.

Све велико и значајно у историји Цркве носи истовремено и свјетлост васкрсења и муку распећа” тврди Јоаникије уз оцјену да “тако помијешане жуч и мед морала је изгледа да понесе и чаша којом је Господ благословио устоличење новог митрополита на Цетињу.”

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар