Вјере

Кардинал Пуљић одржао `блајбуршку мису` у сарајевској катедрали не изговоривши „усташе“

ПОМАГАЛИ МУ МОНСИЊОР ТОМО ВУКШИЋ И ФРАЊЕВАЧКИ ПРОВИНЦИЈАЛ ЈОЗО МАРИНЧИЋ
  • Надбискуп Врхбосански Винко ПУЉИЋ: „Ми не можемо заборавити своје покојне, било да су природном смрћу умрли, а поготово ако их је мржња убила, којима је на нечовјечан начин одузет живот. Тко изгуби поштивање према таквим жртвама, питамо се које и какве вриједности у себи носи?
  • Покровитељи мисе били су Хрватски сабор, Хрватска бискупска конференција и Почасни блајбуршки вод
  • Катедралу су све вријеме мисе обезбјеђивали припадници МУП-а Кантона Сарајево

НАДБИСКУП Врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је предводио блајбуршку мису у сарајевској катедрали Пресветога Срца Исусова, рекао је да су се данас сабрали да „покажу поштовање и чувају сјећање“.

Бити присутан и учествовати на овој светој миси за жртве Блајбуршког поља не може се без посебних дрхтаја срца и осјећаја душе“, рекао је Пуљић.

Званично: мису су одржали „поводом 75. обљетнице страдања на Блајбуршком Пољу те Крижног пута хрватскога народа.

Наведено је да је „у концелебрацији било 18 свећеника предвођени монс. Томом Вукшићем, надбискупом врхбосанским коађутором и апостолским управитељем Војног ординаријата у БиХ те фра Јозом Маринчићем, провинцијалом Фрањевачке провинције Босне Сребрене.

Он је навео да се ниједан злочин не може бранити и да онај, ко се не дистанцира од злочина, постаје учесник у злочину.

Пуљић је додао да се „историја не гради политизацијом и манипулацијом, него на основу чињеница уважавајући узроке и посљедице“.

„Желимо да нас молитва прочисти од свих горких осјећаја и негативних набоја који се јављају при сјећању на жртве. Сабрани смо у молитви да покажемо поштовање и да чувамо сјећање“, рекао је Пуљић.

Кардинал је у поздравном говору истакао: Мису приказујемо за све блајбуршке жртве и за све жртве рата и пораћа”.

Захвалио се свима који су се укључили у “заједничку молитву за толике жртве насиља”.

У проповеди је нагласио да се бити присутан и суделовати у миси за жртве Блајбуршког поља и за све жртве мржње, не може без посебних дрхтаја срца и осјећаја душе”.

У наставку је рекао: „То је темељни разлог зашто сам прихватио у име свих бискупа у хрватском народу предславити мису молитвеног и вјерничког спомена на 75 година страдања ових жртава нашег народа и других жртава. У првом реду се желимо молити, да нас она прочисти од свих горких осјећаја и негативних набоја“.

Цитирао је припремљени говор папе Јована Павла Другог за нереализовану посету Сарајеву 1994-те, у којем се, између осталог, каже:”Судбина мира овиси понајвише о поновно нађеној солидарности срдаца која, након толико крви и мржње, претпоставља храброст опраштања.”

Пуљић је указао на важност поштовања жртава, али – ево како:

Ми не можемо заборавити своје покојне, било да су природном смрћу умрли, а поготово ако их је мржња убила, којима је на нечовјечан начин одузет живот. Тко изгуби поштивање према таквим жртвама, питамо се које и какве вриједности у себи носи? Бојим се живјети с људима којима ништа није свето или који су способни газити по туђим светињама!

Дакле: ни речи о усташама, нити – да се и на Блајбуршком Пољу радило углавном о усташама.

На други тас је, иначе, ставио:

Данас се спомињемо свих који страдаше у логорима, планинама, долинама и пољима од Блајбуршког поља преко Дравограда и Марибора, Огулина и Госпића, Јазовке и мацељских шума, Јасеновца и Глине, Козаре и Подградаца, Крижеваца и Бјеловара до Сријемске Митровице и Сарајева, Фоче и Зенице, Широког Бријега и Мостара. У своју молитву укључујемо и све страдалнике из других градова и села.

Тако то кардинал Пуљић, нема усмње – уз сагласност Ватикана: усташе са Блајбуршког Поља су једнако жртве као они које су они до 1945-те побили, као они који су завршили у Јасеновцу.

„Дан Еуропе“  у хрватско-католичком паковању!

Бјабуршкој миси је због актуелних мјера рестрикције усљед епидемије вируса корона и безбједносних разлога, присуствовало 20 лица, не рачунајући свештенике и хор.

Покровитељи мисе били су Хрватски сабор, Хрватска бискупска конференција и Почасни блајбуршки вод.

Катедралу су све вријеме мисе обезбјеђивали припадници МУП-а Кантона Сарајево.

У завршној акцији ослобађања Југославије од фашизма 11. маја 1945. године 36. дивизија Југословенске армије заробила је велики број усташко-домобранских снага.

Предајом непријатељске групације од око 30.000 војника, највише усташа и домобрана, 15. маја 1945. коначно је био завршен Други свјетски рат у Југославији.

Пред почетак разбијања СФР Југославије, односно од 1990. године до данас, у новој хрватској пропаганди је исконструисан такозвани „Блајбуршки покољ“ усташа и домобрана, за који нема доказа.

Вијест да ће кардинал врхбосански Винко Пуљић служити мису за убијене у Блајбургу претходних дана изазвала је бурна и оштра реаговања јавности у БиХ.

Центар Сарајева, у близини сарајевске катедрале, од јутрос је блокиран за саобраћај, а присутан је и већи број полицајаца и специјалаца са возилима.

Из МУП-а Кантона Сарајево најављено је да ће од 9.00 часова па све до завршетка мисе подручје око катедрале бити блокирано за пјешаке и возила, због чега су они упућени на алтернативне правце.

Више стотина људи учествовало је у шетњи улицама Сарајева у знак сјећања на жртве злочина које је починио усташки режим у вријеме Другог свјетског рата у Сарајеву.

Грађани су у знак протеста шетали од Филозофског факултета у Сарајеву до Вјечне ватре гдје су уз повике “смрт фашизму” и звуке пјесме “Бела ћао” изразили протест због мисе за Блајбуршке жртве која је одржана у сарајевској каредрали.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар