Вјере Фото

Кустурица у главном храму Оружаних снага РФ: Ово је доказ да се Русија граничи са Богом

НАГЛАСИО ДА МУ ЈЕ ТЕШКО ДА СХВАТИ ДА ЈЕ СВЕ САГРАЂЕНО ЗА САМО ГОДИНУ И ПО
  • Изјавио: “Ова црква је симбиоза православног осећања и граница ваше домовине. Овај храм је плод снаге, талента и вере. Ово је упоредиво са делом Леонарда да Винчија“
  • Признао је да га је највише импресионирао и дирнуо мозаик Спас Нерукотворни са Христовим ликом. А то је највећи Христов лик у свету

ВЕЛИКИ број руских медија објавио је да је српски режисер Емир Кустурица посетио главни православни храм Оружаних снага Русије, подигнут у част 75. годишњице победе у Великом Отаџбинском рату.

Посету је потврдило и Министарство одбране Руске Федерације. навело је да се Кустурица упознао са елементима уметничког и архитектонског украшавања храма, а да га је највише импресионирала икона Спаситеља.

„Не могу да верујем – признао је – да је овај комплекс изграђен за само година и по. Ова црква Оружаних снага Русије симбиоза је православног осећања и граница ваше домовине. Без тог осећаја и без те филозофије, Русија не би била земља која граничи са Богом.

Одмах је додатно нагласио:

„Овај храм је плод снаге, талента и вере“.

Храм су два дана раније посетили Владимир Путин, министар одбране Сергеј Шојгу и руски патријарх Кирил који ће у њему убудуће лично боголужити.

Кустурица је, иначе, разгледао и дворане и галерије музејског комплекса „Пут памћења“ у којем су сабрани историјски експонати из времена Великог Отаџбинског рата. Фотографије, војни документи, награде, оружје, лични предмети војника и официра

Тај део комплекса ће овековечити имена свих погинулих бораца Црвене Армије и партизанских одреда.

Кустурица је оставио је своје утиске о целом ко0мплексу оставио у књизи сећања за почасне госте.

Храм и пратећи музејски комплекс свечано су отворени 22. јуна. На дан напада Хитлерове Немачке и њене уједињене Европе на Совјетски Савез.  

Кустурица је оно што су у храм уградили руски грађевинари, уметници који су радили фреске и мозаике, вајари и остали упоредио са „делом Леонарда да Винчија.

Обећао је ће поново – и не једном – посетити и храм и музејски комплекс „Пут памћења“. Како је нагласио: „И са пријатељима и са рођацима“.

Признао је да га је највише импресионирао и дирнуо мозаик Спас Нерукотворни са Христовим ликом.

То је највећи Христов лик у свету.

У књизи сећања је записао: „Моја осећања се не могу описати речима. о овоме ћу сигурно писати. Не познајем модерну архитектуру, али када видим овај храм – уверен сам да постоји модерна архитектура“.

http://fakti.org/svjataja-rus/kusturica-u-glavnom-hramu-oruzanih-snaga-rf-ovo-je-dokaz-da-se-rusija-granici-sa-bogom

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар