Влада РС

Каран: Господо, не дирајте наше шуме, ријеке и јавна добра, не тјерате нас да вратимо БиХ на „фабричка подешавања“

„ДЕЈТОН ЈЕ ЈАСНО РЕКАО ДА БиХ НЕМА СВОЈ ПАШЊАК, СВОЈЕ ЈЕЗЕРО, СВОЈУ ЛИВАДУ И ОРАНИЦУ – ДА СВЕ ТО ПРИПАДА ЕНТИТЕТИМА“
  • Професор уставног права Синиша КАРАН: Није ријеч о никаквој сецесији, нема ничег новог и непознатог, ви ћете нас једноставно принудити да се вратимо на старо. Немојте игнорисати веома важну чињеница да у моменту настанка дејтонске БиХ функционишу двије државе Република Српска од 1992. године и такозвана Република БиХ, касније Федерација БиХ од 1994. године, које се спајају (агрегација) у нову државну заједницу, готово унију, БиХ

ДЕЈТОНСКИ споразум је јасно рекао да БиХ нема свој пашњак, своје језеро, нема своју ливаду, ораницу, јер управо Дејтон каже да сва природна и јавна добра која се налазе на територији ентитета искључиво њима и припадају, указао је професор уставног права Синиша Каран.

– Господо, не дирајте наше шуме, ријеке, наша јавна добра, јер тако нас само тјерате да вратимо БиХ на „фабричка подешавања“, тјерате нас на пут самосталне Републике Српске на којој нема трагова ваших притисака, уцјена, пријетњи, смјена, суспензија, наметања, забрана и блокада“, нагласио је Каран у изјави за Срну.

Он је оцијенио да је постало кристално јасно да БиХ, та несрећно искасапљена земља од високих представника, појединих западних амбасада и неуставног Уставног суда БиХ, може ићи напријед само корацима у назад.

– Дакле, овдје није ријеч о никаквој сецесији, нема ничег новог и непознатог, ви ћете нас једноставно принудити да се вратимо на старо. Немојте игнорисати веома важну чињеницу да у моменту настанка дејтонске БиХ функционишу двије државе Република Српска од 1992. године и такозвана Република БиХ, касније Федерација БиХ од 1994. године, које се спајају (агрегација) у нову државну заједницу, готово унију, БиХ“, појаснио је професор уставног права.

Он је рекао да ће по ко зна који пут подсјетити да је Република Српска у БиХ ушла као самостална држава, уносећи свој суверенитет у конфедералну, сложену и мултиетничку БиХ.

– Ми смо на то свјесно пристали, и нека смо, јер је потписивањем Дејтонског споразума успостављен драгоцијени мир, као и баланс између три зараћене стране, те дат оквир за формирање федералних институција које би функционисале на систему контроле и балансирања између три етничке групе. Знајте да ће ваши покушаји отимања имовине Републике Српске довести до још чвршћег јединства и одлучности српског народа да вам свим расположивим правним средствима одговори. Нећемо дозволити стварање унитарне БиХ и укидање Републике Српске – поручио је професор Каран.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар