Vlada RS

Parastos u Vojkovićima žrtvama NATO agresije na Republiku Srpsku

POGINULO 46 I RANJENO 98 VOJNIKA RS, UBIJENO VIŠE OD 50 I RANJENO 120 CIVILA
  • Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom
  • Ministar Duško MILUNOVIĆ:  U napadima NATO na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija. Vojska Republike Srpske, uprkos tome što je NATO protiv nje upotrijebio najsavremeniju tehniku, oborila je osam aviona, veliki broj oštetila, te srušila tri hrvatska aviona.

PARASTOSOM u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku, koji služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u kojem je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Parastosu prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Srpske, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Prisutni su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici i predstavnici opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te članovi porodica žrtava NATO bombardovanja.

Nakon parastosa, na mjesnom groblju Grlica biće položeno cvijeće na mjesto gdje su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu, dok su duhovni program i obraćanje zvaničnika planirani za 12.00 časova u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Organizator Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratovanja.

Ministar Milunović izjavio je ranije da je tokom NATO bombardovanja ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila, a ranjeno 98 vojnika, dok je više od 120 civila zadobilo teže ili lakše povrede.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 „tomahavk“ raketa, a korišćena je i municija sa osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine, operacija pod kodnim nazivom „Namjerna sila“, bilo je izazvano navodnim dejstvima srpskih snaga po civilnim ciljevima u Sarajevu.

Milunović je rekao da je Vojska Republike Srpske, uprkos tome što je NATO protiv nje upotrijebio najsavremeniju tehniku, oborila osam aviona, veliki broj oštetila, te srušila tri hrvatska aviona.

U napadima NATO na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar