Влада РС

Српска би руску вакцину против коронавируса могла добити крајем 2020.

ДУШКО ПЕРОВИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА СЕ ВЕЋ РЕГИСТРОВАЛА КАО ЗАИНТЕРЕСОВАНИ КУПАЦ

Душко Перовић

  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: „Стали смо у ред и то је у овом моменту једино могуће и једино важно јер је већ више од 20 земаља исказало интересовање за том вакцином. Српска учинити све да обезбиједи вакцину за своје грађане ако струка утврди да је то рјешење за вирус и ако вакцина буде доступна

ШЕФ Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је Срни да се процјењује да би Српска крајем ове године могла доћи до руских вакцина против вируса корона.

Осврћући се на добре односе Српске и Русије, Перовић је навео да сматра да ће Српска у том смислу сигурно бити међу првима након што је званично „стала у ред за вакцину“ и регистровала се као потенцијални купац.

Он је рекао да је у том смислу у име Представништва сачињен захтјев, те да је премијер Радован Вишковић у име Српске написао писмо које ће ићи преко Амбасаде Русије у БиХ и у којем се наводи да је Република заинтересована за куповину вакцине против вируса корона.

Перовић је рекао да је о свему обавијештен и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„Прва вакцина је регистрована у Русији, међутим, питање је када ће услиједити дозвола за њен извоз, након чега је треба сертификовати код нас јер постоји компликована процедура. Али, на основу одређених разговора, процјена је да би се до вакцине могло доћи крајем године и да би то тада било оперативно“, каже Перовић.

Он је појаснио да је договорено да почетком септембра буду настављени разговори с укупно три произвођача вакцине у Русији како би се видјело ко ће први моћи да испоручује вакцине.

„Први произвођач, који је почео с овим послом и о коме сам говорио, дневно може да произведе само 40.000 доза вакцине. Наравно да му је приоритет Русија, па тек онда извоз“, рекао је Перовић и поновио да су из те компаније обећали да ће све то реално бити оперативно негдје крајем године, те да би тада могла почети и испорука вакцина.

Када је ријеч о првом произвођачу вакцине, Перовић је навео да још није почела комерцијална, већ експериментална производња, а да би остала два произвођача требало да крајем септембра или почетком октобра почну производњу након добијања сертификата.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је раније да се Српска у вези с вакцином обратила Амбасади Русије у БиХ и амбасадору Петру Иванцову.

„Стали смо у ред и то је у овом моменту једино могуће и једино важно јер је већ више од 20 земаља исказало интересовање за том вакцином“, навео је Вишковић и додао да ће Српска учинити све да обезбиједи вакцину за своје грађане „ако струка утврди да је то рјешење за вирус и ако вакцина буде доступна“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар