Влада РС

Вишковић: Градимо болнице у Требињу, Добоју и Зворнику, реновирамо у Градишци и Фочи

ВЛАДА СРПСКЕ НАБАВИЛА 15 САНИТЕТСКИХ ВОЗИЛА ЗА ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Република и овим показује свој капацитет и спосбност да реагује, да се развија, да интервенише у оним областима у којима је то потребно. Сигурна сам да ће ово у значајној мјери олакшати општинама којима су додијељена возила
  • Радован ВИШКОВИЋ: Српска сигурно неће стати са инвестицијама у здравствени сектор док не заокружи све своје потребе од Требиња до Новог Града

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је набавка 15 санитетских возила за здравствене установе један од начина да Српска покаже способност својих институција, у овом случају Владе, да интервенише према свим оним секторима који су важни за здравље грађана, али и за функционисање цјелокупног система.

Ово је подршка која иде у континуитету. Некада се она огледала кроз изградњу стратешки важних објеката, нових болница, тако да у свакој нашој регији имамо модерну болницу која пружа адекватне услове и нашим пацијентима и нашим здравственим радницима“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након додјеле санитета руководиоцима здравствених установа широм Српске.

Према њеним ријечима, ту су и многобројне санације, реконструкције домова здравља, али паралелно с тим и издавајање средстава да би се обезбиједила адекватна опрема, те, као и у овом конкретном случају, одговарајућа санитетска возила.

„Република тиме показује и свој капацитет и спосбност да реагује, да се развија, да интервенише у оним областима у којима је то потребно. Сигурна сам да ће ово у значајној мјери олакшати општинама којима су додијељена возила“, навела је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашњи догађај показује способност Владе да инвестира у нова возила.

„Ово је инвестиција, како год то ко гледао“, рекао је Додик.

Он је додао да Република Српска на овај начин показује своју способност да гради ново, купује ново, инвестира у ново.

Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да Влада у континуитету, већ десетак година, улаже у здравствени систем, што се показало као више него исправна одлука, поготово у годинама ковида, када је Српска имала спремне здравствене капацитете.

„Често сам себи постављао питање шта би се десило у Републици Српској да нисмо имали такве инвестиције у неком претходном периоду, гдје би и на који начин збринули све пацијенте обољеле од ковида“, рекао је Вишковић.

Додао је да ће Влада наставити да улаже у здравство у пуном капацитету, истичући градњу болница у Требињу, Добоју и Зворнику.

„Чекамо пројектну документацију за болницу у Приједору, реновира се болница у Градишци, као и у Фочи, тако да Српска сигурно неће стати са инвестицијама у здравствени сектор док не заокружи све потребе Републике Српске, од Требиња до Новог Града“, нагласио је премијер Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је 15 санитета додијељено здравстевним установама широм Српске у складу са њиховим потребама.

У посљедње три године обезбијеђено је 45 санитета. Ово је само дио опреме који Влада Српске улаже у здравствени систем. Континуирано радимо на опремању и изградњи нових објеката, од амбуланти до болница, тако да несмањеном брзином улажемо огромне капацитете у наш здравствени систем“, нагласио је Шеранић.

Он је додао да су ти капацитети омогућили Републици Српској да адекватно одговори на изазове које је у посљедње двије године донијела пандемија.

Санитетска возила укупне вриједности 1.601.955 КМ обезбиједила је Влада Српске, а додијељена су за Универзитетски клинички центар Републике Српске, Болницу „Свети врачеви“ у Бијељини, те за домове здравља у Бањалуци, Берковићима, Братунцу, Власеници, Дервенти и Источном Сарајеву.

Возила су обезбијеђена и за Специјалну болницу за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ у Козарској Дубици, Болницу „Др Младен Стојановић“ у Приједору, те за домове здравља у Милићима, Мркоњић Граду, Невесињу, Приједору и Сокоцу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар