Влада РС

Вишковић: Законе у Српској може доносити само НС РС – Шмитове „допуне закона“ не важе на територији РС

„СВЕ ШТО ЈЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ РС УСАГЛАШЕНО ЈЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ КОНВЕНЦИЈАМА И НОРМАМА ЕУ“
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Одлука Кристијана Шмита није у сагласности са Уставом и правним поретком Републике Српске и не може производити правно дејство на територији Републике Српске

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да одлука Кристијана Шмита којом намеће допуну Кривичног законика Републике Српске није у складу са Уставом Републике Српске и да не може производити правно дејство на територији Српске.

– Устав Републике Српске, у члану 70. прописује надлежност Народне скупштине Републике Српске за доношење закона. Процедура за доношење закона јасно је прописана и утврђена и само закони донесени по тој процедури могу се примјењивати на територији Републике Српске – нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да је ступање на снагу закона прописано одредбама члана 109. Устава Републике Српске који прописује да се сви закони објављују у одговарајућем службеном гласилу, односно Службеном гласнику Републике Српске и ступају на снагу најраније осмог дана од дана објављивања.

Вишковић је навео да су сва питања која су предмет поменуте одлуке већ прописана Кривичним закоником Републике Српске, који је у потпуности усклађен са препорукама и директивама Европске уније и међународним конвенцијама.

– Уважавајући напријед наведено, одлука Кристијана Шмита није у сагласности са Уставом и правним поретком Републике Српске и не може производити правно дејство на територији Републике Српске – поручио је премијер Српске.

Подсјећамо, Шмит је јуче, између осталог, наметнуо и одлуку која се односи на измјене Кривичног законика Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар