Федерација/БиХ

Додик: Русија и Кина неће у СБ УН прихватити ревизију Резолуције 1244 нити одвајање Косова

„УВЈЕРЕН САМ ДА СРБИЈА ТРЕБА ДА ИНСИСТИРА НА СВОМ СУВЕРЕНИТЕТУ“
  • Вучић је поставио један нови приступ Косову који значи да се не може отети дио територије од једне суверене земље, а полази и од тога да положај Србије на међународном плану никада није био јачи
  • Поводом припајања Српске Србији, Додик навео како то није једноставно, али је поновио: ако неко дође у позицију да Косово прогласи независно зашто се онда на Српску не би примјењивала иста правила?
  • Нагласио да је направљена беспотребна збрка у вези са накнадом Ствараоцима Републике Српске јер је потписана начелна изјаве у којој је наведено да ће се то питање покушати ријешити у разговору са Владом и уз подршку партија које су ставиле свој потпис: „Ово је часна прича у којој нико ништа не спекулише, нико ником неће нешто дати што не заслужује и ако буде јавног договора добићемо закон, ако не буде неће бити ништа од свега тога

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да Србија неће прихватити самопроглашену независност Косова нити ће Русија и Кина прихватити ревизију Резолуције 1244 у Савјету безбједности.

Додик је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић поновио више пута да неће прихватити независност Косова, као и да двије велике силе као што су Русија и Кина неће прихватити никакво одвајање јер се залажу за поштовање међународног права.

Додик је истакао да је Вучић поставио један нови приступ о Косову да се не може отети дио територије од једне суверене земље, те да положај Србије на међународном плану никада није био јачи.

„Увјерен сам да Србија треба да инсистира на свом суверенитету“, рекао је Додик у емисији Хит твит телевизије Пинк.

Када је ријеч о припајању Српске Србији, Додик је навео како то није једноставно, али је поновио ако неко дође у позицију да Косово прогласи независно, зашто се онда на Српску не би примјењивала иста правила.

О албанској пјевачици Дуа Липи која је на Твитеру објавила мапу „велике Албаније“, Додик је рекао како се из свијета забаве покушавају додворити политичарима.

О односима Републике Српске са Србијом, Додик је поновио да су добри, као и са Русијом, те је додао да Српска жели да има такве односе са другима државама у окружењима, али и унутар у БиХ.

У контексту појединих навода у медијима да су у недавне антивладине у протесте у Србији умијешани Руси, Додик је указао на лажне вијести које се пласирају.

Додик оцијенио је да је направљена беспотребна збрка у вези са накнадом „Ствараоцима Републике Српске“, јер је потписана начелна изјаве у којој је наведено да ће се то питање покушати ријешити у разговору са Владом и уз подршку партија које су ставиле свој потпис.

„Ово је часна прича у којој нико ништа не спекулише, нико ником неће нешто дати што не заслужује и ако буде јавног договора добићемо закон, ако не буде неће бити ништа од свега тога. Уколико не буду СДС, Борачка организација и друга удружења проистекла из рата за ово рјешење неће бити ни СНСД“, рекао је Додик.

Додик је најавио организовање разговора са свим субјектима, а биће прихваћено шта се договоре ствараоци и борци.

Он је истакао да је јединство постојало и када се стварала Република Српске, у чему су учествовали борци, али да су и остали давали одређении допринос, међу којима и они који су на највишем политичком нивоу доносили веома тешке одлуке и водили тешке разговоре са међународним фактором, те да то јединство треба очувати.

Додик је нагласио да су најважнији људи тог покрета, Радован Караџић и други политички представници, жртвовали лични и породични комодитет за идеје, те сматра да овај народ не смије да заборавља своје људе и у том смислу је била жеља да се то питање регулише.

„Међутим, сви имају неке амбиције и неки су то протумачили као дефинитивно рјешење, што наравно није. Неће се ништа десити уколико се не направи амбијент опште подршке том рјешењу и то не подрже сви који су дали допринос у отаџбинском рату и носили терет борбе на различитим мјестима“, појаснио је Додик.

Он је истакао да се непотребно спекулише ко су ствараоци Републике Српске.

„Сви они који су обављали неке дужности или борци у јединицама, руководиоци општина и предузећа, сви су дали несумњив допринос стварању Републике Српске. Ту не смије бити подјела. Наравно да борци треба да дају свој став о томе“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, доношење овог рјешења није на терет права бораца и смањења средстава која се издвајају за права борачких категорија.

„Чињеница је да су посланици у првом сазиву Народне скупштине радили без накнаде и да их значајан број није ријешио своју егзистенцију. Велики број њих су избјеглице које тешко рјешавају та питања. Без консензуса неће бити приједлога. Потписници нису дали никакав приједлог и све су спекулације“, оцијенио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар