Federacija/BiH

SDA: Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj

GLAVNA BOŠNJAČKA STRANKA TRAŽI DA SE ANP USVOJI BEZ ODLAGANJA
  • Njegova najava da će odlukom NS RS pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Savjeta za implementaciju mira

JEDINO rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu evroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Savjeta ministara BiH jeste usvajanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), saopšteno je danas iz SDA.

U ovoj stranci smatraju da je ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će sprovođenje biti kredibilno, potrebno usvojiti bez odlaganja.

To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a. Odbijanje dijaloga i kompromisnog rješenja imaće negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH, naveli su u saopštenju.

SDA smatra da će srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik, ukoliko odbije kompromisno rješenje, pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti.

Njegova najava da će odlukom NS RS pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Savjeta za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Savjeta bezbjednosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti, navedeno je u saopštenju.

Kako se dalje navodi, ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvešće zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas.

„Sigurno će ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome“, saopšteno je iz SDA.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar