Главно Федерација/БиХ

Бошњачке странке траже да Федерација БиХ формира свој резервни састав полиције

АКО РС БУДЕ ИМАЛА 1.000 `РЕЗЕРВНИХ` - ОНИ БИ ДА ФБиХ ИМА – 2.500

НА ванредној сједници Комисије за безбједност Парламента ФБиХ у уторак би требало да буде и институционално донесена одлука о процедури формирања резервног састава федералне полиције, а као одговор на најаве власти из РС да ће то исто учинити, сазнају „Независне“.

Тако је у петак СДА затражила од својих кадрова у свим надлежним институцијама и тијелима да се званично покрену процедуре за измјене закона у ФБиХ и кантонима којима ће се омогућити увођење резервног састава полиције.

„С обзиром на то да су се МУП РС и Народна скупштина РС оглушили на упозорења и апеле домаћих и дијела међународних званичника, те утврдили нацрт закона којима ће резервни састав полиције бити уведен, овакав одговор сматрамо нужним и једино исправним, како се не би нарушио баланс полицијских снага у ентитетима“, наводе у СДА и додају да ће предузети све законске могућности да се из новог закона у РС уклони одредба о тзв. легендирању, која би омогућила издавање лажних бх. докумената за наводно извођење полицијских акција.

СББ промптно је подржао иницијативу СДА назвавши је државничком и безбједносно примјереном ономе што се негативно ради или жели урадити у РС.

„Политички естаблишмент у РС треба схватити да једнострани потези неће проћи без адекватног и јединственог одговора патриотских снага у БиХ“, рекли су у СББ-у.

Аљоша Чампара (СДА), министар унутрашњих послова ФБиХ, рекао је да, уколико РС усвоји овај закон, ФБиХ ће имати одговор на ту појаву.

„Ако неко сматра да треба да се такмичимо, ми се можемо такмичити, и у броју полицијских службеника, и у наоружању, и у буџетима. РС нема шансе са ФБиХ имајући у виду економске параметре“, поручио је Чампара.

У ДФ-у предлажу да резервни састав полиције у ФБиХ броји 2.500 припадника уколико у резервни састав полиције РС заиста буде примљено 1.000 полицајаца.

„Свјесни смо и да би наведено појачање полиције у оба ентитета за 3.500 службеника повећало укупан број полицајаца на просјек већи од 450 на 100.000 становника и да би то проузроковало финансијска издвајања од више десетина милиона КМ за опремање, едукацију и ангажовање снага“, наводе у ДФ-у.

Из ХДЗ БиХ се још нису оглашавали о овом питању.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар