Главно Свијет

Чак 16 америчких савезних држава тужило Трампа због увођења ванредног стања

ТУЖБА ПОДНЕТА ОКРУЖНОМ СУДУ НА СЕВЕРУ КАЛИФОРНИЈЕ КОЈА ЈЕ НА ЧЕЛУ `ПОБУНЕ`
  • И три земљопосједника из Тексаса и једна еколошка група поднијели прву тужбу против најновије одлуке шефа државе, наводећи да она представља кршење Устава и да угрожава њихова имовинска права

ШЕСНАЕСТ америчких савезних држава, предвођених Калифорнијом, тужило је администрацију америчког предсједника Доналда Трампа због одлуке да прогласи ванредно стање како би се обезбиједила средства за изградњу зида дуж америчко-мексичке границе.

Тужба поднијета Окружном суду у сјеверном дијелу Калифорније долази само неколико дана након што се Трамп у петак позвао на ванредна овлашћења, пошто је Конгрес претходно одбио да испуни његов захтјев за исплату 5,7 милијарди долара за изградњу зида који је био његово предизборно обећање током предсједничке кампање 2016. године, преноси Reuters.

„Данас, на Дан предсједника, тужимо предсједника Трампа пред судом како би обуставио своју злоупотребу предсједничких овлашћења“, наводи се у саопштењу калифорнијског државног тужиоца Гзавијеа Бесере.

„Тужимо предсједника Трампа како бисмо га спријечили да самостално опљачка средства пореских обвезника која је Конгрес законито издвојио за народ наше земље. За већину нас, Кабинет предсједника није мјесто за позориште“, додао је државни тужилац из редова демократа.

Три земљопосједника из Тексаса и једна еколошка група су у петак поднијели прву тужбу против најновије одлуке Трампа, наводећи да она представља кршење Устава и да угрожава њихова имовинска права.

Британска агенција оцјењује да би правни спорови могли да успоре Трампове напоре за изградњу зида, који је, како тврди, неопходан ради провјере илегалне имиграције и трговине дрогом.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар