Glavno Svijet

Hamnei: Nema pregovora sa Amerikom, njena politika pritiska na Iran doživjeće krah

U TELEVIZIJSKOM OBRAĆANJU NACIJI NAGLASIO: DIJALOG MOGUĆ SAMO KAD SE SAD VRATE SPORAZUMU
  • „Pregovori sa Vašingtonom značili bi uspjeh američke politike maksimalnog pritiska u vidu sankcija i prijetnji. Bili bi i priznanje da SAD mogu nametati svoje zahtjeve“

 

TEHERAN nikada neće pregovarati sa SAD, ni na kakvom nivou – saopštio je iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei.

Naglasio je da će politika Vašingtona sračunata na vršenje maksimalnog pritiska na Iran doživeti krah. I nastavio:

„Pregovori sa Vašingtonom značili bi uspjeh američke politike maksimalnog pritiska u vidu sankcija i prijetnji. Bili bi i priznanje da SAD mogu nametati svoje zahtjeve. Zato iranski zvaničnici nikada neće razgovarati s Amerikom“.

Hamnei je u svom televizijskom obraćanju naciji posebno naglasio da je dijalog sa SAD moguć samo ukoliko one povuku odluku o istupanju iz sporazuma velike šestorke sa Teheranom o iranskom atomskom programu.

Hamnei  ja na ovaj način samo „podebljao granične linije“ iranske spoljne politike.

Teheran je prethodno objavio da neće biti sastanka iranskog predsjednika Hasana Rohanija i njegovog američkog kolege Donalda Trampa u Ujedinjenim nacijama na zasjedanju Generalne skupštine, iako je Bijela kuća u nedjelju ostavila otvorenu mogućnost za njihov sastanak.      

Šef ruske spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin ocijenio je da je moguć vojni scenario poslije napada dronovima na naftna postrojenja na istoku Saudijske Arabije.

„Vojni scenario je moguć, ali se nadam rješenju mirnim putem“, rekao je Nariškin.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar