Glavno Federacija/BiH

Han apelovao na Izetbegovića, Dodika i Čovića da se Savjet ministara formira do 5. septembra

EU-KOMESAR SE FORMALNO OBRATIO SVOJ TROJICI, ALI JE PRAVA ADRESA - IZETBEGOVIĆ
  • Napisao im: „Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. avgusta postavili 30-dnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku

EVROPSKI komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je danas liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili kada su 5. avgusta potpisali sporazum o formiranju Savjeta ministara.

„Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. avgusta postavili 30-dnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni“, naveo je Han u poruci na Tnjiteru.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, Dragan Čović, lider HDZ-a, i Bakir Izetbegović, lider SDA, postigli su 5. avgusta dogovor vezan za formiranje Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

U slučaju neimenovanja Savjeta ministara u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj sporazum ne vrijedi.

Dodik je juče rekao da je 5. septembar rok za implementaciju principa Sporazuma koji su lideri potpisali.

„Što se tiče izjave Bakira Izetbegovića da principi i dalje vrijede nakon 5. septembra neka ih onda on ponese svojoj kući“, kazao je Dodik.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar