Glavno Federacija/BiH

I Incko pere ruke od bošnjačke „republike BiH“

MORAO I DA UKAŽE DA SU NA KONGRESU SDA SLAVLJENI OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE
  • Visoki predstavnik bio primorn da osudi i to što se SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije

OHR je već komentarisao programsku deklaraciju SDA, ali se zbog, kako kažu, nekih pogrešnih tumačenja, visoki predstavnik Valentin Incko odlučio za pojašnjenja kritikujući SDA i formulaciju „Republika BiH“ u programskoj deklaraciji kao dugoročnom cilju te stranke.

Incko osuđuje činjenicu da se SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije.

„Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije“, navedeno je u saopštenju OHR-a.

U saopštenju stoji da visoki predstavnik želi da jasno istakne da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Iz OHR-a navode i da svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za šta je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

Incko duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata.

„Takvi stavovi, koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost, štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi“, navodi OHR.

Visoki predstavnik je pozvao sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjela i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar