Glavno Svijet

Koruški župan traži od kancelara Kurca da spriječi ustaške incidente kod Blajburga

NA KOMEMORACIJU ĆE DOĆI TUŽIOCI KOJI ĆE ZA USTAŠKE SIMBOLE IZRICATI KAZNE

KORUŠKI župan Peter Kajser poslao je kancelaru Sebastianu Kurcu pismo u kojem apeluje da se zaštiti „međunarodna reputacija Austrije“, koju bi događaji na Lojbaškom polju kod Blajburga 18. maja mogli narušiti, te da savezna tjela primjene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju, piše danas „Večernji list“.

Pokrajinska vlada Koruške juče je prihvatila rezoluciju grada Blajburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako „lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo“ zbog nereda koji se očekuju na komemoraciji pripadnicima ustaških snaga poginulim na kraju Drugog svjetskog rata.

Naime, već su zakazana četiri protestna skupa protiv hrvatske komemoracije, piše „Večernji list“, prenijela je Hina.

Nadalje, Grad Blajburg upozorava, a savezna država se slaže, da postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji „mogli urušiti reputaciju Blajburga, Koruške i Austrije“.

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv „zloupotrebe događaja od ekstremističkih (desničarskih) grupa“.

Blajburšku rezoluciju župan Peter Kajser proslijedio je u Beč kancelaru, zatraživši podršku federalnih tijela, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, jer se „samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje pristalica ustaškog režima i drugih desničarskih grupa u Blajburgu 18. maja“.

„Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravna ovlašćenja u tom kontekstu“, rekao je juče Kajser.

On je istakao da se s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužioci koji bi odmah reagovali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima, piše „Večernji list“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar