Главно Странке

Ковачевић: Евентуално стварање трећег ентитета је питање за ФБиХ

„ХРВАТСКО ПИТАЊЕ ЈЕ РЕАЛАН ПРОБЛЕМ ЗА КОЈИ ПЈЕШЕЊЕ ТРЕБА ДА НАЂУ ХРВАТИ И БОШЊАЦИ“
  • Предсједник Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту Миро Ковач изјавио да БиХ треба да буде подијељена на три дијела, по белгијском моделу, с тим да Хрвати добију изборну јединицу. Радован Ковачевић тим поводом указао да он говори о некакве три регије, а да је Република Српска много више од регије

ТАКЗВАНО хрватско питање је реалан проблем, али оно мора да буде ријешено унутар Федерације БиХ (ФБиХ) као што је и предвиђено Дејтонским мировним споразумом, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

„То је унутрашње питање ФБиХ, односно питање за Бошњаке и Хрвате да нађу рјешење за међусобне односе унутар тог ентитета“, рекао је Ковачевић.

Коментаришући изјаву предсједника Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту Мире Ковача да БиХ треба да буде подијељена на три дијела, Ковачевић наводи да Ковач говори о некакве три регије, а Република Српска је много више од регије.

„Евентуално стварање трећег ентитета је питање за ФБиХ. Међутим, сви морамо признати, јер је очигледно, да Хрвати у ФБиХ, иако би према Уставу требало да буду равноправан конститутивни народ, то тренутно нису. То је питање које би требало покушати ријешити, али које ће Хрвати и Бошњаци међусобно морати да рјешавају“, каже Ковачевић за „Ослобођење“.

Према његовим ријечима, Хрватска као потписник и гарант Дејтонског мировног споразума има право да износи мишљење о томе у каквом положају се налази хрватска заједница у БиХ.

„Ми у том смислу не видимо проблем“, каже Ковачевић.

Ковач, који је био министар иностраних послова Хрватске, рекао је да БиХ треба подијелити на три дијела, с тим да Хрвати добију изборну јединицу.

Он сматра да би Хрвати у БиХ подјелом те земље, по узору на Белгију, могли да остваре равноправност са Бошњацима и Србима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар