Главно РС и матица

МСП Србије Хрватској: Не дирајте генерала Братића, бавите се Барешићем, Будаком, Норцем…

ОДБАЦИЛО НОТУ ХРВАТСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОВОДОМ СПОМЕН-ПЛОЧЕ У КАСАРНИ „ЈУГОВИЋЕВО“

Споменик Миру Барешићу

  • Министарство спољних послова Србије истакло  да не види ништа спорно у постављању спомен плоче генералу Младену  Братић који је погинуо на извршењу борбених задатака 1991. године тадашње легалне војне формације и није осуђен за ратне злочине
  • МСП Србије указало и да инсистирање Хрватске на „оружаној агресији“ Србије може да се протумачи једино као класична замјена теза, с обзиром да је Хрватска протјерала 250.000 Срба из Хрватске, што има све елементе кривичног дјела етничког чишћења

МИНИСТАРСТВО спољних послова Србије одбацило је наводе хрватског Министарства иностраних и европских послова у вези с постављањем спомен-плоче посвећене генерал-мајору некадашње ЈНА Младену Братићу у новосадској касарни „Југовићево“.

У дипломатској ноти упућеној данас амбасади Хрватске у Србији, Министарство спољних послова истакло је да не види ништа спорно у постављању те спомен плоче, имајући у виду да је генерал Братић погинуо на извршењу борбених задатака 1991. године тадашње легалне војне формације и да није осуђен за ратне злочине.

С друге стране, истиче се у ноти МСП Србије, регистроване су учестале активности Хрватске усмерене ка рехабилитацији фашизма и нацистичког сателита у Другом светском рату Независне Државе Хрватске (НДХ).

Како се наводи у саопштењу МСП, један од примјера је подизање, уз присуство појединих чланова Владе Хрватске и Сабора, споменика Миру Барешићу, који је пред шведским судовима био осуђен као хрватски усташки терориста.

Такође, спомен плоча са уклесаним усташким поздравом „За дом спремни“ дужи период је стајала код мјеста некадашњег злогласног усташког логора у Јасеновцу, а такве плоче постављају се и на другим мјестима у Хрватској, чиме се и даље даје легитимитет усташком поздраву.

Легитимитет рехабилитацији фашизма Хрватска даје и кроз присуство високих државних представника на комеморацијама у Блајбургу, гдје су убијени заробљени припадници усташке НДХ и других Хитлерових савезника у Другом свјетском рату.

У Хрватској постоје улице које носе име и Миле Будака, једног од идеолога усташког покрета и најактивнијег у пропаганди усмјереној против Срба и Јевреја у НДХ.

Поред наведеног, „Хрватска велича ратне злочинце према Србима из ратова 90-тих“, додаје се у саопштењу.

Један од примјера је дозвољавање да осуђени ратни злочинац Мирко Норац присуствује прослави 25. годишњице војне акције „Медачки џеп“, којом је он командовао, а за чије злочине је и осуђен.

Даље, Хрватска је укинула првостепену осуђујућу пресуду против Бранимира Главаша за кривично дјело ратног злочина над српским цивилима у Осијеку.

Комеморација у Блајбургу

Министарство спољних послова Србије у ноти упућеној амбасади Хрватске истиче и да инсистирање Хрватске на „оружаној агресији“ Србије може да се протумачи једино као класична замјена теза, с обзиром да је Хрватска протјерала 250.000 Срба из Хрватске, што има све елементе кривичног дјела етничког чишћења.

О природи рата на територији данашње Хрватске јасно говоре подаци о убијеним, несталим и протјераним Србима који су живјели на територији Хрватске, као и мјере које је Хрватска предузимала, а неке од њих и даље предузима како би се онемогућио повратак протјераних Срба.

МСП истиче и да упркос напорима званичника Србије да се односи са Хрватском уздигну на виши ниво, са хрватске стране се стално умањују досадашње постигнуте позитивне активности на унапријеђењу билатералних односа.

„Сматрамо да овакве активности Хрватске не доприносе ни процесу помирења у региону, ни изградњи атмосфере добросуседства, као и да наносе огромну штету напорима да се пронађе начин за превазилажење тешких последица ратних сукоба из 90-тих година. У том правцу, више пута је демонстрирана наша спремност за дијалог и уздржавање од оштре реторике и гестова који штете укупним односима сарадњи две државе, као и стабилности и миру у региону“, наводи се у ноти МСП-а Србије амбасади Хрватске у Србији.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар