Главно Свијет

Патријарх Кирил: У Христовом свијету дубоко живи духовна сила која потире земаљску тугу и напасти

ПОГЛАВАР РПЦ ПОЗВАО ВЕРНИКЕ ДА ЈАЧАЈУ ВЈЕРУ, ДА НЕ ГУБЕ НАДУ, А ЉУБАВ - УВЕЋАВАЈУ

ПАТРИЈАРХ Московски и цијеле Руси Кирил честитао је православним хришћанима Божић, нагласивши у својој традиционалној божићној посланици да никаква политичка расположења и оружани конфликти не могу лишити вјерника „хришћанског мира“ у његовој души.

„Љубав Божија која се манифестовала кроз рођење Спаситеља, доноси људима истински мир. Тај мир не могу уздрмати свакодневне трзавице, социјални потреси, политичка расположења, па чак ни оружани сукоби, јер у Христовом свијету дубоко живи таква духовна сила да она потире земаљску тугу и земаљске напасти“, поручио је Патријарх Кирил.

Према Патријарховим ријечима, како би се дошло до „душевног мира“, који је велики духовни дар, треба се сјетити да је „постојање Христовог мира у човјеку важан знак његовог боравка у јеванђељским заповијестима“.

Ради се пре свега о љубави која је „свеукупност савршенства“, подсетио је патријарх на речи апостола Павла.

Говорећи о смислу Божића, он је нагласио да је током цијеле историје човјечанство интензивно тражило Бога, жудећи за изгубљеним контактом са Спаситељем.

„Као одговор на те напоре, Господ је показао своју љубав према људском роду и сам нам пружио своју руку спаса. У Исусу Христу, након дугих миленијума, срели су се на крају Бог и човјек и спојило се небеско и земаљско“, наводи се у посланици.

Патријарх је скренуо пажњу на то да Бог, који је савршен по својој природи, силази у грјешни свијет у облику „беспомоћног дјетета“ које се родило у пећини, гдје су се пастир и његово стадо крили од непогода.

Поглавар Руске православне цркве је пожелио вјерницима да јачају вјеру, да не губе наду и да љубав увећавају.

(Спутњик)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар